Hem Vinvärlden Öst möter väst när tyska viner ackompanjerar de asiatiska köken

Öst möter väst när tyska viner ackompanjerar de asiatiska köken

av Livets Goda

Asiatisk kokkonst karaktäriseras av många typer av maträtter från olika kulturer. Det är inte bara smakerna och ingredienserna som varierar utan även texturen och styrkan på maten. Gemensamt för de asiatiska köken är att man ofta äter många mindre rätter bestående av allt ifrån kött och fisk till fågel och vegetariskt, i en och samma måltid. Trots viss komplexitet i hur dessa smaker och maträtter är uppbyggda finns det flera viner som klarar av att matcha detta på ett ypperligt sätt. I det tyska vinsortimentet finns många bra exempel på hur vinet skapar spännande smakupplevelser i kombination med asiatisk mat. Tack vare det relativt svala odlingsklimatet i Tyskland karaktäriseras de tyska vinerna av en frisk syrahalt och en tydlig aromatisk karaktär, två egenskaper som gör det möjligt att balansera det asiatiskt kryddiga. – Generellt sett har de tyska vita vinerna de perfekta egenskaperna för att matcha otaliga typer av asiatiska kök, inte minst för deras fina balans av fruktighet, sötma och syra där just sötman balanserar mycket av kryddhettan i vissa rätter, säger dryckesskribenten och sommelierläraren Michel Jamais. Tyska vininstitutet och Råkultur – ett spännande möte mellan öst och väst Som ett steg i att uppmärksamma de möjliga smakkombinationerna för tyska viner och asiatisk mat ordnade Tyska vininstitutet en mat- och vinprovning i samarbete med den kritikerrosade japanska restaurangen Råkultur på temat ”öst möter väst”. På menyn stod japanska klassiker såsom sashimi och ett brett utbud av sushi. Dessutom bjöds det på misobrässerat fläsklägg under namnet ”A tribute to Momufuku”. Talare under kvällen var Råkulturs restaurangchef Johanna Platzek som tillsammans med kocken, sommeliern, författaren och föreläsaren Michel Jamais guidade gästerna genom japanska specialiteter i kombination med tyskt kvalitetsvin. – Det japanska köket har fått en allt större plats i vår svenska matkultur, och med sushi, sashimi och andra eleganta och umamirika rätter har de finstämda, mjukt fruktiga och sötfriskt balanserade tyska Rieslingvinerna hittat ett fulländat användningsområde, avslutar dryckesskribenten och sommelierläraren Michel Jamais.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING