Hem NyheterVinnyhet Ost och vin i härlig kombination när Monferrato besökte Stockholm!

Ost och vin i härlig kombination när Monferrato besökte Stockholm!

av Livets Goda

Den 18:e februari besökte 13 vinproducenter och 5 ostproducenter Stockholm för visa upp Monferratos kulinariska mångfald. En intensiv dag på W by Wijnjas med två masterclasses anordnade för branschen. Dagen inleddes med att Michael Palij (MW) ledde en nära tre timmar lång provning med 27 viner. Senare på dagen placerades osten i centrum där Karsten Thurfjell tillsammans med tillresta ostproducenter bjöd på kunskap kring – och smak av – Monferratos fantastiska ostar.

Ost

Michael Palij, Master of Wine (MW) sedan 1995, kommer ursprungligen från Kanada, men är sedan många år bosatt i Oxford där han leder vinutbildningar med huvudsakligt fokus på italienska viner. Av många ansedd som en av de främsta experterna på italienska viner. Utöver att resa jorden runt som flitigt anlitad föreläsare har Michael även publicerat flera böcker samt varit med att lägga upp den italienska delen av WSET-utbildningarna.

Med 45 personer framför sig, 27 viner att prova och 13 producenter på plats ledde Michael ett intensivt provningspass med fokus på vinerna från denna uppskattade del av södra Piemonte, Italien. En mångfald av druvor och viner har sitt ursprung i Monferrato och provningen visade på bredd och variation av Barbera (Barbera D’Asti och Nizza); Ruchè di Castagnole Monferrato, Dolcetto D’Asti, Freisa, men även Grignolino.

Masterclassen med inriktning på Monferratos ostar leddes av ostentusiasten Karsten Thurfjell, välbekant och mångårig SR-journalist, författare till flertalet kokböcker samt medlem av Gastronomiska Akademien.

Dagen visade på ett tydligt sätt vad mycket som finns att vinna på att ta utgångspunkten i en specifik region och visa på både dess delikatesser och drycker. Goda var för sig – men när deltagarna njöt av osten och vinet tillsammans fick de den största upplevelsen. En upplevelse av ett välsmakande Monferrato!

Text och bild; Daniel Esberg

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING