Ost och vin i luften när Ian D’Agata besökte Stockholm för två dagars intensiva ”masterclasses” med fokus på Asti och Monferrato samt Piemontes ostar.

Admin istrator 15 May, 2019
Vin Den 24:e och 25:e April besökte Ian D’Agata Stockholm för att på sitt personliga sätt, grundat i en enorm och aldrig sinande källa av kunskap, djupdyka i de två Piemontesiska områdena Monferrato och Asti samt Piemontes ostar.

Tillsammans med Madeleine Stenwreth MW och Karl Ljung från L’Avventura, samt ett handplockat urval av regionens producenter, satte Ian fokus på utvalda delar av Piemontes fantastiska viner och ostar.

Ian D’Agata, har under 25 år skrivit och föreläst om vin och mat från Italien. Han har blivit utsedd till italiens bästa vinjournalist och är författare till de prisbelönta böckerna; “The Ecco Guide to the Best Wines of Italy” och “Native Wine Grapes of Italy”. Ian har även gett ut 10 upplagor av ” D’Agata & Comparini Guide to Italy’s Best Wines”. Ian har tidigare varit redaktör för Decanter och föreläsare vid New York University i ämnet ”Italiens mat- och vinkultur”. Idag skriver Ian för Vinous.com, är Scientific Director vid ”Vinitaly International Academy” samt ansvarig för ”Italian International Indigena Center för Wine & Food Studies”.

För att ge ett ytterligare perspektiv kompletterade Madeleine Stenwreth, Master of Wine (MW), berättelserna kring vinerna och producenternas historier med att ge sin åsikt och beskrivning. Madeleine har lång erfarenhet av Italiens viner och är en flitigt anlitad föreläsare och vindomare världen över. I kombination med Ian D’Agata utgjorde de en massiv kärna av samlad erfarenhet av Piemontes viner.

  • Ian är världens mest fascinerande kunskapskälla för Italienska viner och delikatesser, och jag tar alla chanser jag får att prova med honom…att kalla honom geni och underverk gör honom inte rättvisa, förklarar Madeleine Stenwreth, MW.

Första dagens fokus på vin följdes upp av en dag som bokstavligen doftade allsköns vällagrade ostar. Ian sekonderades av Karl Ljung, Årets Kock 99, i sin orientering bland Piemontesiska ostar så som Castelmagno DOP, Toma Piemontese DOP m.m. Det framkom tydligt att Italien har så många fler alternativ till ostar än de vi kanske främst kommer att tänka på och hittar i våra lokala, svenska butiker. Många av dessa står sig dessutom väl i klass med sina franska motsvarigheter, men till ett pris som ofta ligger betydligt mer angenämt till följd av att inte vara fullt lika erkända.

Projektet bakom initiativet heter E4Quality och med tanke på den positiva feedback från såväl deltagande producenter som de svenska deltagarna tittar man redan idag på att återkomma nästa vår.

Till dess får vi njuta av alla de fantastiska viner från Monferrato och Asti som finns tillgängliga i varierande sortiment och kanaler! Och varför inte tillsammans med en Castelmagno DOP!?

//Text och bild; Daniel Esberg


Primörtur under Matrundan på Österlen

Whisky och Bourbon Under årets Matrunda på Österlen kan man följa med på…
24 May, 2019

Rysk ”lågalkohol-vodka” släpps på Systembolaget

Whisky och Bourbon Ryska White Lake Vodka 40% lanserades i mars 2017 och…
24 May, 2019

Organic Value – ett lyckat första besök i Sverige med fokus på Italien och ekologiskt

Vin Den 20:e maj besökte den Italienska vinmässan ”Organic Value” Sverige…
24 May, 2019

Stockholms Bränneri släpper Akvavit

Whisky och Bourbon Den 5 juni, 10:00 släpps Stockholms Akvavit som får sin…
24 May, 2019

Nytt utbildningssamarbete ska få fler kockar i arbete

Mat och Restaurang I ett gemensamt initiativ för att minska bristen på kockar…
24 May, 2019

Karibiska smaker i Årets Sill 2019

Mat och Restaurang Aldrig tidigare har Årets Sill haft en så stor och…
24 May, 2019

City Gross nya koncept: Mindre butiker i centrala lägen

Mat och Restaurang Bergendahls Food vill komma närmare kunderna i stadskärnorna och lanserar…
24 May, 2019

Kockarna som är vidare i Årets Kock 2019

Mat och Restaurang Nu är det klart vilka 24 kockar som går vidare…
23 May, 2019

Jameson tar fram drink till Sweden Rock – The Sweden Rocktail

Whisky och Bourbon För dig som i år besöker Sweden Rock Festival ges…
23 May, 2019

Kronan, höga kostnader för arbetskraft och myndighetskrångel hämmar svenska livsmedelsföretag

Övrigt Enligt den svenska livsmedelsindustrin är Sveriges styrkor jämfört med våra…
23 May, 2019

GLÖET vann guld i Women’s Wine & Spirits Awards i London

Vin Women’s Wine & Spirits Awards som anordnas i London har…
23 May, 2019

Larsa Foods inleder grillsäsongen med en ny grillost

Mat och Restaurang Efterfrågan på Halloumi och övriga grillostar har ökat markant i…
22 May, 2019

Årets Kock rekryterar Vanja Vilbern till Marknads- och Partnerchef

Mat och Restaurang – Jag ser verkligen fram emot att få vara med…
22 May, 2019

Den 1 juni lanseras Orval trappistöl på nytt

Whisky och Bourbon Orval är tillbaka! Den 1 juni lanseras Orval på Systembolaget.
22 May, 2019

Leif GW Persson lanserar GW:s Rosa

Vin Efter fjolårets succé med GW:s RÖDA och GW:s VITA har…
22 May, 2019

Talisker bjuder in till fiskeäventyr i Fiskebäckskil

Whisky och Bourbon Whiskyvarumärket Talisker lanserar ett fiskeäventyr i Fiskebäckskil tillsammans med Restaurang…
22 May, 2019

City Gross e-handel slår försäljningsrekord – lanserar fler matkassar

Mat och Restaurang City Gross e-handel fortsätter att gå starkt framåt i och…
22 May, 2019

Arla Köket® lanserar nya desserter

Mat och Restaurang Lagom till att sommaren gör entré lanserar Arla Köket fräscha…
22 May, 2019

Downtown Camper öppnar hållbart café

Mat och Restaurang Den 1 september slår Downtown Campers nya café upp portarna…
22 May, 2019

Dags för Ostens Dag 27:e maj

Mat och Restaurang Nu firas snart ostens dag! Svenskar är storkonsumenter av ost…
22 May, 2019
Artikelarkivet