Ost och vin i luften när Ian D’Agata besökte Stockholm för två dagars intensiva ”masterclasses” med fokus på Asti och Monferrato samt Piemontes ostar.

Admin istrator 15 May, 2019
Vin Den 24:e och 25:e April besökte Ian D’Agata Stockholm för att på sitt personliga sätt, grundat i en enorm och aldrig sinande källa av kunskap, djupdyka i de två Piemontesiska områdena Monferrato och Asti samt Piemontes ostar.

Tillsammans med Madeleine Stenwreth MW och Karl Ljung från L’Avventura, samt ett handplockat urval av regionens producenter, satte Ian fokus på utvalda delar av Piemontes fantastiska viner och ostar.

Ian D’Agata, har under 25 år skrivit och föreläst om vin och mat från Italien. Han har blivit utsedd till italiens bästa vinjournalist och är författare till de prisbelönta böckerna; “The Ecco Guide to the Best Wines of Italy” och “Native Wine Grapes of Italy”. Ian har även gett ut 10 upplagor av ” D’Agata & Comparini Guide to Italy’s Best Wines”. Ian har tidigare varit redaktör för Decanter och föreläsare vid New York University i ämnet ”Italiens mat- och vinkultur”. Idag skriver Ian för Vinous.com, är Scientific Director vid ”Vinitaly International Academy” samt ansvarig för ”Italian International Indigena Center för Wine & Food Studies”.

För att ge ett ytterligare perspektiv kompletterade Madeleine Stenwreth, Master of Wine (MW), berättelserna kring vinerna och producenternas historier med att ge sin åsikt och beskrivning. Madeleine har lång erfarenhet av Italiens viner och är en flitigt anlitad föreläsare och vindomare världen över. I kombination med Ian D’Agata utgjorde de en massiv kärna av samlad erfarenhet av Piemontes viner.

  • Ian är världens mest fascinerande kunskapskälla för Italienska viner och delikatesser, och jag tar alla chanser jag får att prova med honom…att kalla honom geni och underverk gör honom inte rättvisa, förklarar Madeleine Stenwreth, MW.

Första dagens fokus på vin följdes upp av en dag som bokstavligen doftade allsköns vällagrade ostar. Ian sekonderades av Karl Ljung, Årets Kock 99, i sin orientering bland Piemontesiska ostar så som Castelmagno DOP, Toma Piemontese DOP m.m. Det framkom tydligt att Italien har så många fler alternativ till ostar än de vi kanske främst kommer att tänka på och hittar i våra lokala, svenska butiker. Många av dessa står sig dessutom väl i klass med sina franska motsvarigheter, men till ett pris som ofta ligger betydligt mer angenämt till följd av att inte vara fullt lika erkända.

Projektet bakom initiativet heter E4Quality och med tanke på den positiva feedback från såväl deltagande producenter som de svenska deltagarna tittar man redan idag på att återkomma nästa vår.

Till dess får vi njuta av alla de fantastiska viner från Monferrato och Asti som finns tillgängliga i varierande sortiment och kanaler! Och varför inte tillsammans med en Castelmagno DOP!?

//Text och bild; Daniel Esberg


Nyhet - Barceló Imperial Onyx

Whisky och Bourbon Nu lanseras Barceló Imperial Onyx på den svenska marknaden. En…
23 Aug, 2019

Potatis har huvudrollen i tävlingsuppgift nummer två

Mat och Restaurang I dag har finalisterna fått information om den andra tävlingsuppgiften…
23 Aug, 2019

Krydda på flaska

Mat och Restaurang Bra kryddor kommer inte alltid på burk. Smaksatta oljor är…
22 Aug, 2019

20 nya arbetstillfällen när Sibylla öppnar i Hofors

Mat och Restaurang När Gävlebon Fuad Sadun öppnar sin nya Sibyllarestaurang vid E…
22 Aug, 2019

Hernö High Coast Terroir Gin 2019 kommer med en smak av citrus och sommaräng

Whisky och Bourbon Den 28 augusti sker lanseringen av Hernö High Coast Terroir…
22 Aug, 2019

Klart för Mölnlyckes första Lidl-butik

Mat och Restaurang Lidl bygger ny butik i Mölnlycke, Härryda, som blir den…
22 Aug, 2019

Ekologiska La Luna från Avondale, Sydafrika

Vin Från Jonathan Grieve på Avondale i Sydafrika kommer nu en…
22 Aug, 2019

Cù Bòcan i ny design och två nya smaker

Whisky och Bourbon Den andra september släpps tre (3) nydesignade Cù Bòcan Highland…
22 Aug, 2019

Skördetid i Halland: två månaders matfest

Mat och Restaurang Mellan 17 augusti och 6 oktober bjuder Halland in till…
21 Aug, 2019

Frantzén Group avyttrar The Flying Elk, Corner Club och Gaston

Mat och Restaurang The Flying Elk är krögaren Björn Frantzéns framgångsrika engelskinspirerande gastropub,…
21 Aug, 2019

VM i snus anordnas för första gången

Övrigt För första gången någonsin anordnas Snus-VM, ett internationellt mästerskap där…
21 Aug, 2019

Relax Riesling byter till årgång 2018

Vin Relax Riesling byter till årgången 2018. Relax Riesling kommer från…
21 Aug, 2019

Ny drinkglasserie från Riedel

Mat och Restaurang Riedel var först i världen med att designa vinglas med…
21 Aug, 2019

Tips inför höstens största visningshelg

Övrigt Helgen som kommer förväntas bli höstens största visningshelg. Bostadsvisningarna står…
21 Aug, 2019

Italiensk mat- och vinfestival

Vin En fem dagar lång mat- och vinfestival. Det kan alla…
20 Aug, 2019

Better You lanserar ny serie av ekologiska, handgjorda, kallpressade och eteriska oljor

Övrigt Vårt luktsinne är ett av våra mest kraftfulla men outnyttjade…
20 Aug, 2019

En currysås som ska avskaffa hunger

Mat och Restaurang Systrarna Khanna och Hungerprojektet samarbetar idag i kampen mot fattigdom…
20 Aug, 2019

OLW Naturchips lanserar het nyhet

Övrigt Från och med i dag kommer en helt ny chipssmak…
20 Aug, 2019

Smarta, hållbara nyheter från Sundqvist

Mat och Restaurang I höst lanserar Sundqvist kvalitativa stek- och kokkärl samt vackra…
20 Aug, 2019

Bollinger Vieilles Vignes Françaises åter i Sverige

Vin Bollinger Vieilles Vignes Françaises 2010 har endast producerats i 1…
20 Aug, 2019
Artikelarkivet