1

Österlen blir terroir-märkning hos Skånska spritfabriken

Skånska Spritfabrikens Österlen VSOP finns i tre olika lagringar: Rödvinsfat (First Batch), Sherryfat (Sherry Cask finish) och Stoutfat (Stout Cask finish)

Terroir eller ursprung som det kan översättas till från franska benämner karaktäristiska kvaliteter kring en specifik avgränsad plats. Beteckningen kan associeras till bland annat hantverket, jordmån, klimat, hydrologi och råvaran.

-Vi har kanske världens bästa äpplen i Sverige och framförallt på Österlen, därför vill vi skapa ett ursprungsbegrepp av Österlen, precis som Calvados har gjort och förstärka tydligheten var råvaran kommer ifrån, säger Jan Rothman, Master Blender på Skånska Spritfabriken.

Calvados är ett skyddat ursprungsbegrepp. Det får därför inte användas i kommersiella sammanhang så som marknadsföring på produkter som inte ingår i specifikationen för ursprungskyddet (EU 110/2008) och 1151/2012 artikel 13. Detsamma gäller för ordet ”Brandy” som endast får användas när sprit tillverkas av vindruvor.

– Alkoholprodukter behöver inte innehålls deklareras eller ursprungsbeteckning av råvaran idag. Skånska Spritfabriken har alltid varit tydliga med råvarans ursprung och att inga tillsatser används. Vi vill att råvaran skall leverera i drycken. Bra råvaror, bra slutprodukt, fortsätter Jan Rothman.

First Batch 50cl innehåller ca 10kg äpplen. Äppelsorterna är framförallt Ingrid-Marie, Aroma, Frida, Discovery och sedan varierar det från år till år vilka andra sorter som blandas i för att få en bra blandning, säger Jan Rothman. Trälådan tog vi fram för att inspirera och bredda intresset för äppelprodukterna genom att kunna prova sig fram till sin favorit. Samt att det kan bli en fin present.

Här finner ni Skånska Spritfabrikens produkter på Systembolaget >>