Hem Vinvärlden Österrikiska Schloss Gobelsburg visar druvan zweigelts potential som rosé

Österrikiska Schloss Gobelsburg visar druvan zweigelts potential som rosé

av Livets Goda

Österrikiska Schloss Gobelsburg hör till de klassiska producenterna med en flera sekel lång historia även om det är de senaste dryga 25 åren som man levererat på högsta nivå, något som sammanfaller inte minst med Michael Moosbruggers inträde 1996 i vinmakningen. Det anrika slottet äger 35 hektar egna marker i Kamptal, flera i de absoluta topplägena och då planterade med riesling och grüner veltliner, men nu är det säsongens viktigaste vin vi pratar om och något som Gobelsburg lyckats riktigt bra med – rosévinet.

Zweigelt fyllde 100 år som druvsort förra året, denna korsning mellan sankt laurent och blaufränkisch som blivit så populär i Österrike. Korsningen zweigelt har blivit något av husvinet i huvudstaden Wien och det är också i dess närhet som den odlas mest, i regionerna Carnuntum, och norr om huvudstaden i Kamptal. Det är den idag den mest odlade blå druvsorten i landet och har till och med passerat den blå nationaldruvan blaufränkisch. Kanske det hänger samman med att zweigelt tar sig närmast toner som får oss att tänka på Valpolicella men även för dess egenskaper att fungera som rosé, något som upptäcktes i samband med att rosévinstrenden med Provence som ideal etablerat sig världen över det drygt senaste decenniet Gobelsburgs rosa version på just zweigelt visar perfekt hur läcker druvan är i en rosé.

Österrikiska Schloss Gobelsburg

Österrikiska Schloss Gobelsburg

Livets Goda om 2022 Schloss Gobelsburg Rosé, Niederösterreich, Österrike
Nr. 94014, 750 ml, 85 p (Nr.94019, 1500 ml, 225 kr

En inbjudande doft i flirtigt rödbärig och persikadriven stil med gröna instick från trädgården, inte minst och rabarber. Smaken har ännu det ungdomliga greppet om gommen med kittlande, närmast fräsig syra som balanserar upp det smultronbäriga, persikan och blodröd citrus som tar sig ett zestigt uttryck och fäster fint i det rena avslutet. Väldigt lätt att gilla men ändå inte utan substans.

Till Schloss Gobelsburg på Systembolaget HÄR >>>

RELATERAD LÄSNING