Österrikiska toppfirmor till Theis Vinhandel

Weingut Leo Alzinger är en omkring 10 hektar stor familjeegendom i byn Dürnstein i den centrala delen av Wachau. Här har man sin vingårdsareal utspridd över 30 små lotter uppe på de bitvis branta terrasserna. Vinerna är alltid stilfulla och rent fruktiga med en mjuk textur avseende frukten, men också med den för distriktet så typiskt kittlande mineralstrukturen och friska syran. Det lättaste och elegantaste vinet av de som säljs just nu är 2012 Grüner Veltliner Hochstrasser Federspiel (ca 192 kr / 88 LGP), som bjuder på en elegant citrusfrukt, en liten fetma och ett förvisso fruktigt anslag i smaken, men en helt torr och frisk eftersmak. Detta vin, liksom 2012 Riesling Dürnsteiner Federspiel (ca 217 kr / 88 LGP), som dock upplevdes en aning knutet och av mineral och styra stramt vin, är utmärkta att dricka inom fem år. Det fylligaste i trion är 2012 Riesling Liebenberg Smaragd (pris saknas / 90 LGP), som bjuder på en lite rikare och mer insmickrande fruktig och len kropp, fina nyanser av söta citrus och persika, men samma fina syra och mineralitet som bidrar till att ge den långa fina eftersmaken ett absolut briljant torrt avslut. Distriktets största stjärna är Weingut Prager, som från sina 16.50 hektar, som ligger kring Weissenkirchen i den svalaste, västra delen av Wachau, gör några av de allra finaste och mest eleganta vinerna. Till skillnad från flera andra odlare här, är vinmakaren Toni Bodenstein helt emot att låta botrytisangripna druvor följa med i jäskaret, annat än vi de fåtalet tillfällen då naturen har gett honom så mycket botrytis att gör ett ordentligt sött vin av dem. För övrigt är vinerna kristallklara i frukten och visar alltid en läcker mineralitet och frisk syra. Denna fräschör noteras särskilt i de lite lättare vinerna, såsom 2012 Riesling Steinriegl Federspiel (ca 283 kr / 90 LGP), som har en uppfriskande fruktighet med inslag av citrus och gröna äpplen och en fruktig men samtidigt knastertorr smak. Samma lätthet och elegans finner man i 2012 Grüner Veltliner Hinter der Burg Federspiel (ca 283 kr / 91 LGP), men här är intensiteten och parfymen lite större och på ett druvtypiskt sätt finner man också en lätt pepprighet som skapar en viss komplexitet till den rika frukten. De övriga sex vinerna är av kvalitetsklass smaragd, vilket innebär en senare skörd motsvarande vinlagens kategori spätlese, men utjäst till ett torrt vin. Kvaliteten är egentligen identisk, vinerna har den pur rena frukt och mineraliska transparens som Prager har gjort sig berömda för och de är alla vansinnigt goda. Vinet 2012 Grüner Veltliner Achleiten Stockkultur Smaragd (ca 578 kr / 93-94 LGP), kommer från en lott planterad med motsvarande 15 000 stockar per hektar av 110 olika kloner av grüner veltliner, ett experiment som Toni Bodenstein iscensatte för att återskapa den gamla kulturen av odla vin här. Det är ett imponerande vin med en stor intensitet, läcker krydda, en nästan rökigt stenig mineralton och en förtjusande fruktighet. Att 2012 Grüner Veltliner Wachstum Bodenstein Smaragd (ca 578 kr / 93-94 LGP) är snarlik i stilen är inte udda. Det som främst skiljer de två vinerna åt är att den här tappningen har en lite större fräschör, en aning elegantare och svalare fruktighet, vilket förklaras av att det kommer från den högst belägna lotten i den berömda, branta vingården. I båda fallen är det enastående viner som kan drickas unga eller lagras upp mot 15 år för den som söker en större mognadskomplexitet i vinet. Fräschören och mineraliteten är lika stor i 2012 Grüner Veltliner Zwerithaler Smaragd (ca 507 kr / 93 LGP), men frukten är något mer persikoaromatisk och nästan lite mer sötaktigt charmerande än tappningarna från Achleiten. Samtidigt finns stringensen där, den steniga tonen, det komplexa, och det är en utmärkt grüner att njutas av ung såväl som med några års flaskmognad. Riesling är förvisso en relativt liten druvsort i Österrike och även i Wachau, men hos Weingut Prager är den med 10 hektar den viktigaste. Kombinationen riesling och Prager är också synnerligen lyckad, i mötet får ordet transparens sin allra tydligaste förklaring, och 2012 Riesling Klaus Smaragd (ca 578 kr / 93-94 LGP) är ett enastående exempel på det. Frukten är kristallklar med sensuella nyanser av citrus, citrusskal och vita persikor, och från den magra stenjorden har frukten fått en ytterst läcker stenrökig karaktär och smaken dröjer sig kvar länge, alltmedan syra och mineral dansar på tungan. Kroppen är, som väntat från den högt belägna och tätt planterade vingården Sieberer, en aning rikare i 2012 Riesling Wachstum Bodenstein Smaragd (ca 578 kr / 94 LGP), en vin som förenar en stor intensitet, struktur, finess och mineralitet på en väldigt sammansatt sätt. Just balansen mellan den sent skördade, rätt koncentrerade men elegant sötaktiga frukten och en uppfriskande syran, är vinets styrka. Toni Bodenstein är vida känd i Österrike för sina djuplodade kunskaper om vingårdarna jordar och den varierade terroir som definierar Wachau. Steinriegl är en av många välkända och högklassiga vingårdar här, den ligger på en brant sydvästsluttning ovanför den lilla floden Ritzling i en liten separat dalgång inåt land från Donau räknat. Jorden skiljer sig en hel del från den i andra delar av Wachau, här är det en nästan kritvit märgel av kalksilikat som dominerar. ”Det är en mycket unik jord, den finns ingen annanstans i hela Wachau”, berättar Toni entusiastiskt. Även vinet är unikt, 2012 Riesling Steinriegl Smaragd (ca 507 kr / 93 LGP) har en lite mer förfinad kropp än de andra, ett lite lättare anslag samtidigt som den sammetslena och något yppiga frukten balanserar både den höga syran och eleganta mineralstrukturen på ett utsökt sätt. Mer information om sortiment, tillgång och beställning på www.theis-vine.dk