Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Ostmästarens bästa sommarmat

Ostmästarens bästa sommarmat

av Livets Goda

Nu när sommaren närmar sig stundar många goda middagar i kvällssolen. En av de som tänkt njuta riktigt ordentligt är Thomas Rudin, Ostmästare för Västerbottensost®.

Han har jobbat med smaksensorik i större delen av sitt liv, så just smak ligger honom varmt om hjärtat. Här tipsar han om några av sina bästa sommarfavoriter.

– Jag gillar enkel men god mat, det ska vara riktigt gott och smakrikt och gärna lätt att förbereda. Vi grillar mycket i min familj och då vill jag gärna ha något att bjuda på medan jag förbereder grillen. Thomas Rudin, Ostmästare för Västerbottensost®.

– En läskande sommardrink hör ju såklart till och en av mina favoriter har smak av både rabarber och jordgubbar. Västerbottensost®har jag såklart alltid hemma, så den kommer ofta fram som tilltugg och då gärna mittbiten eftersom den är krämigast.

– Pizza Bianca med löjrom och Västerbottensost har blivit en klassiker hemma hos oss. Enkel och snabblagad och smakar ljuvligt. Bjud gästerna på en slice och jag lovar att det blir succé. Till detta blir det nog en kall öl för mig.

– Är det en väldigt varm sommarkväll brukar jag servera chips av Västerbottensost®med löjrom, dill, rödlök och gräddfil. Så enkelt och så gott! När jag bjuder på detta så brukar jag faktiskt lyxa till det med något svalt mousserande för att få lite extra festlig stämning.

– Till varmrätt blir det gärna något jag fångat själv eftersom både jakt och fiske är några av mina största fritidsintressen. En nyfångad röding med örtpesto är aldrig fel och till det brukar jag servera en fräsch potatissallad. Dryck till detta så skulle jag säga ett fruktigt vitt vin eller en god kall öl, det funkar alltid.

– Och när grillen ändå är igång brukar vi lägga på lite fruktspett som får bli lite ljumma. Till fruktspetten blir det vaniljglass och en underbart god och hemlagad kolasås med sälta av Västerbottensost®.

Fakta Thomas Rudin

Ålder: 54 år
Familj: Fru, dotter 26 år och en son 25 år.
Fritidsintressen: Familjen, idrott, jakt och friluftsliv. Fick mitt första barnbarn nyligen
Bor: Burträsk
Gör: Jobbar som ostmästare för Västerbottensost®
Vill bjuda på middag: två damer, min fru och mejerskan Ulrika Eleonora Lindström som uppfann Västerbottensost®.
Favoritplats: Stugan i Joesjö (mellan Hemavan och Tärnaby)

Länkar till recept:

Förrätt:
https://vasterbottensost.com/recept/pizza-bianca-med-vasterbottensost-och-lojrom/

https://vasterbottensost.com/recept/chips-av-vasterbottensost-med-lojrom-lok-dill-och-graddfil/

Varmrätt:
https://vasterbottensost.com/recept/grillad-roding-med-hackad-pesto-pa-vasterbottensost/

https://vasterbottensost.com/recept/kramig-potatissallad-med-vasterbottensost

Efterrätt:
https://vasterbottensost.com/recept/grillat-fruktspett-med-mustig-kolasas-och-saltrostade-mandlar/

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING