Hem Mat & Restaurang Ostron-kusten i Danmark får egen festival

Ostron-kusten i Danmark får egen festival

av Livets Goda

Ostronfestival på Jyllands västkust. Foto Søren F Gammelmark

I Vadehavet finns 72 000 ton ostron som väntar på att plockas upp och ätas. Och i Limfjorden finns de ursprungliga danska ostronen som av toppkockar anses vara de bästa i världen.

Trots att Danmark bokstavligen vadar i ostron är danskarna inga storkonsumenter, men med en ny storskalig festival – Danmarks Ostron Festival – hoppas man kunna få upp folks ögon för denna fantastiska råvara.

Festivalen kommer att erbjuda aktiviteter för barn och vuxna längs hela ostronkusten som alla ska skapa en bro mellan de välsmakande, proteinrika och klimatvänliga ostronen och danskarnas middagsbord.

Rømø blir centrum
Den kända tävlingen ”Årets Ostron-kock” hålls på Rømø som ligger mitt i Nationalpark Vadehavet och är omgiven av brusande hav och stora ostronbankar. Under tävlingen kan du smaka de bästa kockarnas tolkningar och tillagningar av ostron, få tips till enkla tillredningar, skicka barnen till ostron-köket och vara med på ostron- och örtsafarier.

”Jag är stolt över att välkomna festivalens centrala evenemang ”Årets Ostron-kock” till Rømø. Jag hoppas att omvärlden verkligen kommer att få upp sina ögon för Vadehavet välsmakande ostron och göra det till ett internationellt gastronomiskt turistmål”, säger Henrik Frandsen, borgmästare i Tønder kommun.

Från ”problembarn” till ”matnyttig” potential
Även fiske-minister Eva Kjer Hansen är nöjd med den nya Ostron Festivalen:

”Just nu är Wadden Sea-ostron ett problem för den biologiska mångfalden, men om några år tror jag att de kan bidra ännu mer till jobb inom turism, distribution och gastronomi. Det finns en spännande potential som Danmarks Ostron Festival kan sparka igång”, säger Eva Kjer Hansen.

Ministern påpekar att de 72 000 ton ostron som växer i Vadehavet är en så kallad invasiv art s k Pacific ostron. Dess våldsamma utbredning hotar bland annat blåmusselbeståndet, så vi gör Vadehavet en tjänst genom att plocka upp och äta dem.

Den danska ostronfestivalen äger rum 12-14 oktober 2019 och är en vidareutveckling av den populära Fanø Ostron-festivalen som har varit igång de senaste tre åren.

En av domarna i ostronöppnar-tävlingen är svensk. Han är kock och krögare och heter Per Olofsson. Per är krögare på NOVA Mat och Möten i Trollhättan.

FAKTA OM DEN DANSKA OSTRONFESTIVALEN

Festivalen bjuder på ett äkta ostron-maraton från 12-14 oktober 2019.

ÖVERGRIPANDE PROGRAM

Lördag 12 Oktober

 • Mors: DM (Dansk Mästerskap) i Ostronöppning samt DM (Danskt Mästerskap) i  Ostron-gastronomi
 • Ostron-aktiviteter (meddelade senare)
 • Rømø, Henne, Mors och Fanö: exklusiva ”ostronfestival-övernattningar” på olika hotell (annonseras senare).

Söndag 13 Oktober

 • Rømø och Mandø: guidad ostron-Safari: ”plocka dina ostron”. Tid och frekvens är beroende av tidvattnet. Kom ihåg gummistövlar.
 • Ostronöppnar-tävling 12-14. 16 deltagare ska öppna 30 ostron på tid.
 • Rømø: plocka havsnära örter och växter och gå på ört-Safari med efterföljande    köks- Tour med Thomas Laursen, känd från ”Taste of Denmark” på DRK.
 • Rømø, Henne, Mors och Fanö: exklusiva ”ostronfestival-övernattningar” på olika  hotell (annonseras senare).

Måndag 14 Oktober

 • Rømø och Mandö: guidad ostron-safari: ”plocka dina ostron”. Tid och frekvens är beroende av tidvattnet. Kom ihåg gummistövlar.
 • Rømø: ostron-och provsmaknings-aktiviteter för barnens i Fars Köksskola. Gratis
 • Rømø: Förbered två ostron-rätter på grillen i 15 minuter.
 • Rømø: bli en ostron-expert och upplev skillnaden på smaken mellan ostron från  Rømø, Limfjorden, Bretagne och Medelhavet.
 • Rømø: champagne, cider och vinbar. Till dem som inte kan klara sig utan bubblor till ostron.
 • Rømø: tävling: årets ostron-kock, se nedan!

Årets Ostron-kock – den stora tävlingen där publiken får provsmaka
Måndag 14 oktober anländer över 30 topp-kockar från Danmark och Tyskland till Rømø för den stora legendariska tävlingen ”Årets Ostron-kock”. Alla kan smaka kockarnas bud på den bästa ”East’ shapser”för bara 40 kronor per styck. Evenemanget är gratis i övrigt. Kockar som kommer tävla uppdateras kontinuerligt på www.danmarksoestersfestival.dk 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING