Hem Vinvärlden Ostronets bästa vän – Chablis!

Ostronets bästa vän – Chablis!

av Christoffer Enquist

Ostronvänner vet vad december innebär; högsäsong för den bästa kvaliteten på molluskerna! Och vad passar bättre än ett glas saliverade Chablis därtill? Starten på veckans tips från Livets Goda blir därför passande vin till ostronen – 2018 Chablis från Bourgognefirman Levert Frères!

Chablis

Levert Frères är ingen gröngöling precis. Husets historia går helt tillbaka till 1500-talet. Man har sitt säte i Chagny som ligger precis söder om världskända namn som Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet. Faktum är att Levert är ägarna till det mäktiga slottet Château de Chassagne-Montrachet. Men det är inte bara i hjärtat av Bourgogne som man har tillgång till vinmarker, även Chablis täcks in och det är firmans 2018 som vi nu provat.

Chablis på Systembolaget

Livets Goda om 2018 Chablis från Levert Frères
Det var inte bara vi i Sverige som upplevde en varm sommar 2018, flera vinregioner hade exakt samma hetta. Chablis var inget undantag och det noteras tämligen omgående i doften att det är ett rikare år – inte minst den mer generösa frukten skiner genom med persika som kompletterar det mer klassiska stenfruktsuttrycket med gröna äpplen. Mynta står för örtaromatiken och allt lindas fint in av mogna citrusfrukter. Intressant är ändå att det blir till en fin kontrast när vi smakar vinet för här dyker mer svala nyanser upp i en slank men ändå frukttät kropp. Syran är inte den närmast rakbladsvassa du kan få i mindre varma årgångar men den är likväl tydlig och definierad precis som du vill en Chablis ska vara. Ungdomligt och med ett rent och saliverande avslut så är detta helt klart en Chablis som vi gärna dricker och njuter av för sin charm. Särskilt då till ostronen som gärna får vara naturella så här års!

Intrycket: 88 LGP

Levert Frères Chablis finns i drygt 70 Systembolagsbutiker och om din föredragna inte har vinet så beställer du det utan extra kostnad dit. Priset är 149 kronor (750 ml, 12,5%) och artikelnummer 77180.

Till vinet HÄR >>>

RELATERAD LÄSNING