Hem Vinvärlden Övertygande årgång av Langhe Nebbiolo Ochetti från Ratti

Övertygande årgång av Langhe Nebbiolo Ochetti från Ratti

av Anders Enquist

Nya årgången 2018 av denna lilla Langhe pärla som firma Ratti gjort sedan 1969, är ett vackert fruktskimrande vin med en förförisk blick.

Frukten hämtas från Ochetti vingårdarna som ligger i Monteu Roero på 250 meters höjd över havet och de producerande vinrankorna har en snittålder på dryga 30 år. Efter jäsningen i ståltankar får vinet runt ett års slutlagring i ekfat.

2018 Langhe Nebbiolo Ochetti  

Renato Ratti / Piemonte / Italien / Nr 78842 / 199 kr / 92 LGP
Det här etsar fast sig i gom på ett alldeles förtjusande vis. Jordmånen är sandig vilket ger vinet dess struktur med det här lite silkigt lätthanterliga motståndet och frukten är mogen i sin friska, klarröda ungbärigt violblommiga, ja, smått parfymerade lyster av körsbär, hallon och jordgubbar. Det finns dock även en nyanserad skymning i vinet i form av en subtil kryddsötma liksom lätt fuktig tobak och höstlöv i det vegetala. Det är ett högst kultiverat och elegant vin vi har i glaset. Ratti nailar faktiskt det här vinet i årgången. Gott är det också!

Lite kort om Ratti:

Efter det att han 1965 köpte sin vingård i La Morra, blev Renato Ratti med tiden en av områdets allra viktigaste personer. Han reformerade vinmakningen i Barolo genom Marcenasco som blev det allra första vingårdsbetecknade vinet i området. Tillsammans med sin brorson, önologen Massimo Martinelli gick han emot det traditionella sättet att göra barolovin, genom att förkorta fatlagringen och satsa på fruktigare, mer lättillgängliga viner men med bevarat djup. Efter Renatos död 1988 drev sonen Pietro idag i 50-års åldern, vineriet vidare i de gamla byggnaderna. 2002 beslutade han sig dock för att det var dags att modernisera och rev således hela den gamla vinanläggningen och byggde en ny i tre våningar. Första årgången i det nya vineriet var 2004. Byn Annunziata ligger strax utanför La Morra, och det är även där vineriet ligger.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING