Hem Vinvärlden Övertygande chardonnay från Kutch Wines i dagens SB-lansering

Övertygande chardonnay från Kutch Wines i dagens SB-lansering

av Anders Enquist

Tillfällig lansering på SB i dag och här kommer några speciella rekommendationer från den. Häng med…

Foto: Livets Goda

RÖTT

2016 Château Gloria
Bordeaux / Frankrike / Château Gloria / Nr 93407 / 599 kr / 93p
Klassisk Bordeauxblend i mycket snyggt stilistiskt uppförande med sval mognad i frukten av cassis, mörkt mogna körsbär, kaffebönor, plommon och ceder. Små drag av tobak och sälta drar försiktigt i det vegetala spelet och strukturellt ligger vinet med en elegant slagsida där tanninerna är smooth i sin skärpa. Elegant pleasure.

VITT

2019 Craggy Range Te Muna Sauvignon Blanc
Martinborough / Nya Zeeland / Craggy Range / Nr 93236 / 169 kr / 91p
Nya Zeeland, sauvignon blanc och Graggy Ranch, det här schabblar man inte bort! Underbar limestone i botten ger stram friskhet i den maskrosgräsiga citrus- och äpple dominerade fruktigheten, där det även vilar lustfyllt honungsbeslöjade exotiska drag med ananas, mango och gul persika i vindarna. Lika läcker som elegant och stilfull sauvignon blanc att inta idag och ett par-tre år framåt. Ja, rentutav förförisk i sitt typsnitt.

2019 Kutch Sonoma Coast Chardonnay
Kalifornien / USA / Kutch Wines / Nr 93241 / 429 kr / 94p
Före detta Wall Street börsmäklaren Jamie Kutch har verkligen hittat det rätta ”flowet” i sin viner. Han arbetar försiktigt med både tid i och procenten nya fat och ger dessutom vinerna runt sex månader i ståltank innan buteljering. Till detta vin plockar han druvorna från Bohan Vineyard som är en av de äldsta vingårdarna i Sonoma Coast och vi får en rik mineraliskt jordad och svalt mogen frukt, stilistiskt med fräschör och krydda i den rena citrus och limebesatta fruktigheten, som dessutom andas med lite exotiska andetag som ger både subtil sötma och fyllig neon i ljuset. Balans och elegans och en mycket övertygande årgång av vinet som Jamie själv beskriver som en sval årgång.

2019 Santorini Assyrtiko
Santorini / Grekland / Santo Wines / Nr 95934 / 199 kr / 89p
Santorini är en ”ö-appellation” som numera mer stadigt levererar bra viner och Santos-kooperativets assyrtiko vin är ett habilt bidrag med fint mogen citrus, gula päron och aprikos i fruktigheten med lite maritim sälta i honungsspetsen. Bra syra ger vinet en juicy friskhet och skärpan är av behagligt, silkigt slag.

2018 Niepoort-Navazos Blanco
Jerez / Spanien / Equipo Navazos / Nr 93572 / 239 kr / 91p
Druvan palomino fino förknippar vi med sherry från Jerez i spanska i Andalusien men historiskt har man producerat ”vino blanco” sedan ett par hundra år tillbaka. Och det är vad det här är enklast förklarat, ett vitt vin där frukten skördats från de bästa lägena i det vi idag benämner ”sherryland”, i samarbetet mellan sherryproducenten Equipo Navazos och Niepoort som är historiskt mer känt för sina portviner, och numera också ”bordsviner”. Så, detta är inte en sherry, även om det defacto finns vissa drag av sherry i vinet med den friskt oxidativa vinden frukten besitter, vilket också är vitsen med det hela, liksom jordmånen med Albariza i limestone och sandig lera. Det underlaget skapar också en transparent, otung stram tanninsstruktur. Torkade äpplen, citrus och torrrostat nötigt smör sitter i övrigt fint och fräscht i märgen och det är ett utsökt, torrt vin att servera till bland annat spanska charkuterier, ostar, fisk och skaldjur.

COGNAC

Delamain Pléiade Collection Révélation Malaville 45%
Cognac / Frankrike / Cognac Delamain / 700 ml / Nr 40902 / 1 499 kr / 95p
Ursprunget här är 20 hektar i byn Malaville i hjärtat av Grande Champagne. Lagringen sker i 350 liters använda fat från skogen Tronçais forest. Ingen ålder uppges men räkna med minst 40 år för denna eminenta, eleganta och utsökt balanserade cognac. Apelsin, mycket mogna äpplen, russin styr fruktigheten och en finlemmad choklad och vaniljtråd ligger i den rostat karamelliserade sötman. Ett ihållande silkigt och fatkryddigt grepp drar länge och väl i avslut, så pass att viss torkad tobak hinner sluta upp. Ytterst smakfullt.

GRAPPA

Marolo Grappa di Barolo Aldo Conterno
Italien / Distilleria Santa Teresa Fratelli Marolo s.r.l / 500 ml / Nr 40936 / 599 kr / 94p
Familje- och Piemontebaserade företaget Marolo arbetar med vinproducenter från ett flertal regioner i Italien i sin hantverksmässiga grappa produktion. Här har nebbiolo ”rester” från Aldo Conterno byggt grappan, en för övrigt utsökt elegant och väl fatlagrad sådan med både friskhet och fina gardiner i fylligheten. Aprikos och sultanrussin med viss nötighet vilar i fruktigheten och vanilj spelar snyggt i en småbränd karamelliserad sötma. En superb grappa.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING