Hem Vinvärlden Övertygande Tenute Silvio Nardi Brunello di Montalcino

Övertygande Tenute Silvio Nardi Brunello di Montalcino

av Anders Enquist

Tenute Silvio Nardi´s vingårdar sträcker sig öster och väster om Montalcino och totalt handlar det om trettiosex vingårdar indelade i tre olika egendomar på en höjd av 375 meter över havet. Casale del Bosco i väster och i Manachiara och Colombaiolo i öster om Montalcino. Sangiovese är druvan som har huvudrollen i de sammanlagt 80 hektaren vingårdar, men man har även en tiondel hektar planterat med druvor från merlot, syrah, petit verdot till mer traditionella italienska druvor som Colorino.

Idag är det Emilia Nardi som ansvarar för Silvio Nardi, men allt började 1950 när Silvio Nardi, som var med och grundade konsortiet för Brunelloviner, köpte Casale del Bosco i Montalcino. Första vinet producerades åtta år senare. I början på sextiotalet köper Silvio Nardi Manachiara med 40 hektar vingårdar beläget nära Castelnuovo dell’Abate. I början på sjuttiotalet köper Silvio Nardi vidare Bibbianos egendom. När Emilia är 20 år 1985 tar hon klivet in i verksamheten och påbörjar den nya riktningen för huset med sina bröder. Emilia fortsätter också att vara öppen och orädd i arbetet med domänens nödvändiga förändringar och när hon tar över sin far Silvio genomför hon en omorganisation av vingårdarna och källaren och förenar vetenskaplig forskning med tradition.
1995 ser Manachiara första cru Brunello dagsljuset och ett par år senare påbörjas arbetet med en återplanteringsplan för att mycket noga utkristallisera vingårdarnas olika terroirer för att maximera kvaliteten och förutsättningarna för vinrankor och druvor.  Idag har de äldsta vingårdarna en densitet på cirka 2 200 vinrankor per hektar, medan de nya vingårdarna har en densitet på cirka 5 200 per hektar.

Silvio Nardi Brunello di Montalcino DOCG, årgångarna 2016 och 2017   

Svensk importör Malchamax AB. Vinet i årgång 2015 kostade 499 kr (Nr 70532)
Lagring 12 månader i nya och använda Allier barrique. Efter det ytterligare lagring minst ett år i slavonska 1 500 liters fat. Vinet får sedan en lång vila i butelj innan försäljning.

2016 Silvio Nardi Brunello di Montalcino DOCG, 95p

Årgången är stor även i Montalcino, ingen tvekan om saken längre, och Nardi visar i 2016 vad det här med terroir och ursprung betyder. Tanninerna är som en vacker tavla, skarpa med sensuella linjer och samtidigt har vinet en robust elegans och tydlig naken närvaro med stark utstrålning i sin välutvecklade fruktighet. Körsbär, vinbär och blommiga örtvindar med salvi, basilika och rosmarin. Tobak luftar sina drag nobelt med vissa fuktiga drag och jordmånen ger ifrån sig tårblödande blodcitrus som svalkar, tröstar och ger ljus. Nog har vi en liten flirt med Piemonte i uttrycket, eller om det är Piemonte som har en flirt med Montalcino. Det är ytterst elegant, långsiktigt med vibrerande dagsnärvaro och som firmans fina trademark: less is more.

2017 Silvio Nardi Brunello di Montalcino DOCG, 94p

Domänen gör ett storartat jobb i 2017. Man håller årgångens stora och emellanåt överdrivna ”snackis” i vonvärlden om torra tanniner borta. Bra producenter har som alltid koll på läget. Silvio Nardi är en bra producent, här andas det kött och blod med en stor fingertoppskänsla och finess. Det vill säga terroir och ursprung. Måhända har 2017 inte 2016´s stora resning i ryggraden och samma källarpotential, men fruktigheten har ett fint spel med cederdragen tobak i den örtblommiga körsbärsdominansen. Mörka undertoner med salvi, lavendel och violpräglad sötma i den röda mognaden ger en attraherande gång och tanninerna är som sagt av välutvecklat slag med sugande rondör i skärpan. Transparent markering således och ett utsökt exempel i det vi brukar uttala ”att synas utan att skrika”. Ett vin som bjuder till mycket väl i sin ungdom och kommer så göra de kommande 10-12 åren.

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING