Hem Vintips På Systembolaget tidigare släppta och provade drycker

På Systembolaget tidigare släppta och provade drycker

av Anders Enquist

På Systembolaget: Här presenterar vi ett urval provade drycker som tidigare släppts på Systembolaget.

Champagne

På SystembolagetNV Vieille France Blanc de Blanc Brut
Champagne / Frankrike / Charles de Cazanove / 750 ml / Nr 57432 / 519 kr / 91
Champagne Charles De Cazanove grundades 1811 av Charles Gabriel de Cazanove och förblev i familjens ägo fram till mitten av 1900-talet. 2004 förvärvade familjen Rapeneau huset, och året innan det hade samma familj, köpt varumärket Vieille France.
Detta vin har fat involverade i hanteringen och får mogna på sin jästfällning i minst 48 månader innan degorgering. Det är en underhållande champagne med en finstämd syra, bra kalkmineraliska fästen där en välutvecklad chardonnayfrukt har en underliggande ton av lätt sötade röda bär i sin lime och apelsincitrus och äppliga karaktär. Små nötiga och rostade toner vilar stillsamt, en viss brioche i utvecklingen breddar gomkänslan och en citruszestig skalbeska ger den söta tråden en bra motpuls.

Vin, vitt

På SystembolagetLeitz Eins Zwei Dry Riesling 2023
Rheingeau / Tyskland / Josef Leitz / 750 ml / Nr 5822 / 107 kr / 87
Årgångsbyte av detta vi som är ett perfekt törstsläckar vin. Låter måhända inte så seriöst, men det är en seriös och kvalitativ riesling som är perfekt att plocka fram i all hast bara för att ha något gott att dricka. Snyggt juicy och honungsdragen fruktighet med fläderblommig citrus, vit persika, päron och svarta vinbärsblad. Bra stenig grund ger stadga och tanninerna bär vinet fram med en behaglig markering. Det handlar om god smak och bra hållning.

På SystembolagetRiesling Schoenenbourg Grand Cru 2019
Alsace / Frankrike / Dopff au Moulin / 750 ml / Nr 6484 / 259 kr / 92
Dopff i Alsace trimmade produktionen, gick från 3 miljoner buteljer till 1,5 miljoner, selekterade frukt hårdare och höjde kvaliteten. Idag kan man räknas in som ett av de ”stabila” kvalitetshusen när det kommer till Grand Cru, där man äger 13,5 hektar. 2019 är en elegant årgång av vinet. Ren, stenigt kalkig och med bra intensitet strukturellt. Frukten är finstämt honungstonad med gula äpplen, persika och underliggande röda bär. Klassisk strikt och frisk avslutning med balanserad bitterhet.

Vin, rött

På Systembolaget

Faustino I Gran Reserva 2012
Rioja / Spanien / Faustino Martínez / 750 ml / Nr 2678 / 199 kr / 91+
Med 12 år på nacken visar denna klassiker inga tendenser till att slokna i sin tempranillofrukt. Och varför skulle det vara så, Faustino 1´s lagringskapacitet och utvecklingspotential är fortfarande underskattat hos en stor del av den vinälskande publiken. Årgången uppför sig fräscht och bra med fin syra och vissa citrusdragningar i de vitala noterna av körsbär med rödnosig mogen glans. Små noter av tobak, rostat kaffe och salvia som lakritskittlar gifter sig välstämt, och tannindrivet är av utsökt slag. Ett bra köp är det.

Rom

På Systembolaget

På Systembolaget

Cane Island Single Island Barbados, 40%
Barbados / Solera Sweden AB / 700 ml / Nr 542 / 389 kr (halvflaska 220 kr) / 89
Romutbudet från Cane Island Rum består av Single Island Blends som är just som namnet antyder romblends från olika destillerier från en ö, samt Single Estate Rum som i sin tur  kommer från ett enda destilleri. Här har vi fyra Cane Island rom med olika ursprung som finns tillgängliga på SB. Denna är en blend med rom från Foursquare Rum Distillery and West Indies Rum Distillery, som fått lagras under tre till åtta år i ex bourbonfat i sitt ursprung. Med en timid hållning och en lagomdos av det mesta beträffande fruktighet, kryddighet, grepp och sötma – snyggt vanilj och chokladnotad – för sig rommen smakfullt och sällskapligt, på gränsen till kelsjukt. Äpplen, sultanrussin, sockrad agave och lätt marmeladig apelsin och aprikos. Lätta cigarrnoter i avslutets vindar.

Cane Island Single Estate Barbados 8 Years, 43%
Barbados / Solera Sweden AB / 700 ml / Nr 57970 / 589 kr / 91
En single estate med rom från Foursquare Rum Distillery och en åtta år lång, tropisk lagringstid i före detta bourbonfat. Något mer fatdistinkt i hållningen och mörkare kryddighet som dock inte välter omkull den noblessa hållningen. Det skrapar och fäster behagligt och tonerna av kaffe, vanilj, nöt och mörk choklad är lika sansade som balanserade.

Cane Island Single Estate Venezuela 8 Years, 43%
Venezuela / Solera Sweden AB / 700 ml / Nr 57971 / 589 kr / 92
Ursprungsland och destilleri i denna rom är Venezuele och Distillería Sofa. Åldern är åtta år där lagringen skett i ex bourbonfat. Flagranta tropiska vindar med likväl banan och kokos som citrus, nöthintad torkad körsbär och fikon. I detta en lätt maritim lakritston och grusande struktur med distinkt kryddighet och belönande grepp från faten som tenderar lite anrik skeppskänsla. Bra stilgång.

Cane Island Single Estate El Salvador 7 Years, 43%
El Salvador / Solera Sweden AB / 700 ml / Nr 366 / 419 kr (halvflaska 220 kr) / 91
Ursprung El Salvador och Ingenio La Cabana Rum Distillery med en lagringsålder på 7 år i ex bourbonfat. Mjuk rundgång och en smekande sötma med choklad och vanilj i tonerna,  men i detta en bra kryddighet och fat stadga som ger temperament och livfullhet. Frukten andas apelsin och kokos med smått sandiga dragningar och lätt maritim lakritssälta.

Öl

På SystembolagetOmnipollo Noa Pecan Mud Cake, 11%
Sverige / Omnipollo / 330 ml / Nr 1427 / 56:70 kr / 91
Imperial Stout och 11% i kolumnen kan ju bli som en mäktig ”soppa” enbart riktad till inbitna ölnördar med toppluva och skägg, men här finns både beska och syra som öppnar dörrar till gemene renrakade och mösslösa öl entusiaster. Vanilj, kola och nöt är styrande ingredienser, men här finns kaffe, choklad och en sirapsbitter kavring i ruljangsen. Utsökt till grönmögelosten och pepparkakan.

På Systembolaget

Strawberry Creme Savers Swirl, 7%
New York State / USA / Mortalis Brewing Company / 473 ml / Nr 56824 / 99 + pant 1 kr / 93
Mortalis grundades 2017, men öppnade officiellt sina dörrar i augusti 2018 och har varit 500 procentigt expansionsframgångsrika. Tre öl kan nu hittas på vårt kära monopol och denna sour ale är närapå som att direkt umgås med en jordgubbskräm, menat i all positiv bemärkelse. Nog finner vi även vissa Pina Colada känningar i detta. Inte mycket skumflöde, men finstämd syra ger friska genomdrag och det är både annorlunda, och väldigt gott.

Typhon I Coconut
New York State / USA / Mortalis Brewing Company / 473 ml / Nr 50299 / 109 + pant 1 kr / 92
Sour ale med ett tropiskt fokus i ådrorna. Krämig som ovanstående ale och en väl rik spritsig syra ger fruktighetens noter av bland annat ananas, persika och kokos friskhet. En viss kryddighet noteras i finishen och det råder en bra längd här.

Hydra I Blueberry, Tangerine, Mango
New York State / USA / Mortalis Brewing Company / 473 ml / Nr 56487 / 99:80 + pant 1 kr / 92
Den tredje ölen från Mortalis i samma kategori – sour ale – går i toner av blåbär, katrinplommon och orange citrusfrukt, och gör det bra. Bra och finstämd syra håller ställningarna, som i föregående öl en krämig men pigg struktur och en viss citrusskalbeska dra i sista periodens avslutande minuter.

Whisky

På Systembolaget

Beaver’s Dram Canadian Rye Whisky, 46%
Kanada / Seven Seals Canada / 700 ml / Nr 267 / 402 kr / 90
Beaver’s Dram är framtagen av Dunrobin Distilleries i Ontario, Kanada, som ingår i ett partnerskap med Seven Seals i Schweiz. Tillsammans har de utvecklat en lagringsmetod kallad The Stockhausen Method, i syfte att optimera doft och smak snabbare än gängse metoder. Här har vi en ryewhisky med finish i portvinsfat med en lite speciell apelsinnotad sötma med sirap, vanilj och chokladdoppade körsbär i sättningarna av russin, ungsbakade äpplen, valnöt, vanilj, kryddnejlika och lätt sockrad mynta. Låter mycket men det är rätt snyggt sammansatt och trivsamt i utförandet.

Gin

På Systembolaget

Panarea Sunset Gin, 44%
Italien / D.I.S SRL Distillers / 700 ml / Nr 85005 / 449 kr / 91
Panarea är en ö belägen ovan Sicilien och härifrån har man bland annat lokal myrten i denna gins smaksättning. Det är i övrigt en rogivande och elegant kryddfast gin med viskös hållning och snygg sammanhållning i övriga inslag av sådant som enbär, citrus inkluderande citron, grape, apelsin samt finlemmad ört och anis. Utsökt som sval straight drink med en limeskiva som tvist, och naturligtvis i en avslappnat maritim GT.

Limoncello

Limoncello Originale, 25%
Italien / D.I.S SRL Distillers / 700 ml / Nr 85688 / 249 kr / 90
Limoncello likör byggd på sicilianska citroner som ger en mjukt citruskalbitter ton i en annars ytterst välkramandes och kryddsmekande akt med balanserad sötma och ABV. Avnjutes gärna straight som iskallt sällskap både före och efter middagen, till en glass inspirerad dessert, eller bara i socialt syfte. Gott är det vilket som.

Akvavit

På Systembolaget

På Systembolaget

O.P. Anderson Dill Aquavit, 40%
Sverige / Anora Sweden AB / 500 ml / Nr 1176 / 229 + pant 1 kr / 90
Minus för PET flaskan, men innehållet är trivsamt. Tydliga men väl integrerad dill med byggande vindar av fänkål, anis och en väl doserad kryddighet. En seger också för den strukturellt smått stenslipade viskösa hållningen. Det är en bra aquavit, PET eller inte.

RELATERAD LÄSNING