På upptäcktsfärd bland Mallorcas vingårdar: Svenskfavoriten Mallorca lockar med kristallklart vatten, långa sandstränder, spännande grottor och mysiga små badvikar. Men Mallorca bjuder även på kulinariska läckerheter och en vinodlartradition som sträcker sig ända tillbaka till romartiden. Här guidar turistrådet till Mallorcas vingårdar och mysiga bodegor för resenärer som vill fördjupa sig i Mallorcas dryckeskultur.

På upptäcktsfärd bland Mallorcas vingårdar
På Mallorca har det odlats vin ända sedan romartiden. Idag finns över 70 bodegas och fler än 500 vinmärken. Vingårdarna finns spridda över nästan hela ön och producerar ett varierat utbud med olika sorter söta viner, mousserande viner, rosé, liksom vita och röda viner.
Det finns två ursprungsbeteckningar (så kallad Denominación de Origen): DO Pla i Llevant och DO Binissalem. En vinproducent som ingår i en DO måste uppfylla vissa krav när det gäller druvsorter, ursprung och kvalitetskontroll.
DO Pla i Llevant produceras i de centrala och östra delarna av ön och fick sin DO klassificering 1999. Här hittar man några av de äldst bevarade vintraditionerna med anor ända från romartiden. Vinodlingarna täcker en yta på 450 hektar, varav vissa av odlingarna är belägna endast 450 meter över havsytan. Totalt är 13 vingårdar och 70 vinodlare DO-klassificerade och producerar en variation av olika viner som söta viner, mousserande viner, rosé, liksom vita och röda viner, baserade på inhemska druvor som Premsal Blanc, Giró Ros, Callet and Manto Negro. Ett besök på en av dessa vingårdar är ett måste för vinintresserade.
Binissalem-regionen, i hjärtat av ön, mottog sin DO beteckning redan 1990 och täcker en yta på 140 hektar. För närvarande är det 13 vingårdar som har denna beteckning och som producerar ett urval av röda, vita, rosé och mousserande viner. Det mest kända DO-Binissalem vinet är det röda vinet, som måste innehålla minst 30% av den inhemska druvsorten Manto Negro, vilket ger den en fruktig doft och en lättare röd färg. Under ett besök på en av dessa vingårdar finns det möjlighet att lära sig om vinframställningsprocessen och upptäcka mysiga historiska byar där värdefull arkitektur och kulturarv finns bevarad.
Förutom vingårdarna som tillhör DO, finns det ett flertal andra framstående vinodlare som producerar kvalitativa lantviner (vino de la terra), grupperade under tre beteckningar: Vino de la Terra Mallorca, Vino de la Serra de Tramuntana-Costa Nord och Vino de la Tierra Illes Balears.
Den förstnämnda vinsorten innehåller druvor som uteslutande produceras på Mallorca och buteljeras i produktionsområdet. Bland vinerna finns bland annat de röda Callet och Manto Negro samt de vita vinerna Prensal och Macabeo.
Vino de la Tierra Serra de Tramuntana-Costa Nord produceras till största del i området mellan Andratx och Pollença. Här är Malvasía-vinet den vanligaste sorten, vars druvor med samma namn växer på terrasser vid havet.
Den tredje, Vino de la Tierra Illes Balears, är viner som uteslutande produceras på Balearerna. Vita viner som Chardonnay och Parellada, liksom de röda Tempranillo och Pinot Noir är exempel på vinsorter som produceras här.
Med mer än 70 vingårdar finns ett stort urval av såväl små, exklusiva, moderna, som mer storskaliga vingårdar att besöka. Många tar emot besökare och har dagliga turer om det finns förbokade besök. Ett tips är att ta kontakt med vingården innan man planerar att åka dit. Under lågsäsong kan öppettiderna variera och under högsäsong kan det bli fullbokat. Man behöver självklart inte vara en vinexpert för att besöka vingårdarna, tvärtom är det just genom ett besök på en vingård som man har möjlighet att lära sig mer.
Det arrangeras också flera evenemang under året med fokus på vinets historia och tradition med öppet hus hos de olika vingårdarna.
På upptäcktsfärd bland Mallorcas vingårdar, läs gärna: Son Antem – En svensk vinmakare på Mallorca HÄR >>

På upptäcktsfärd: Son Antem – En svensk vinmakare på Mallorca
Om Fundació Mallorca Turisme
Mallorcas turistråd, Fundació Mallorca Turisme, ansvarar för att marknadsföra Mallorca som resmål. Det är en offentlig non-profit-organisation som är integrerad i öns regering, Consell de Mallorca. Målet är att främja öns turism, utveckla nya turismprodukter, förvalta turismservicen generellt samt aktiviteter för att marknadsföra ön som resmål. Bland organisationens aktiviteter ingår bland annat deltagande på nationella och internationella möten och mässor, att marknadsföra Mallorca som en attraktiv destination till filmproduktioner via Mallorca Film Commission samt att ingå samarbeten med olika turistaktörer för att marknadsföra och konsolidera öns olika turistprodukter.