Paleokerisio – ett grekiskt orangevin, med mousse

Nordväst om sjön ligger appellationen Zitsa, drygt 600 meter över havet. Här huserar Domaine Glinavos som numer är representerade i Sverige. Glinavos odlar allt från välkända sorter som sauvignon blanc och cabernet sauvignon till de mer regionala debina, vlahiko och bekari. Ofta mixas klassiskt med de egna och resultatet är strålande. Men en sak sticker ut lite extra hos Glinavos, ganska rejält faktiskt. Eller vad sägs om ett orange halvmousserande vin sötma och minimal intervention? Vi vågar påstå att du aldrig provat något liknande.

Paleokerisio som fritt översätta till gammeldags, görs på mestadels debina plus ett stänk av den blåa vlahiko. Den senare tillför syra då den växer på hög höjd. Vinet jäser i ekfat, med skalkontakt, och får stanna i eken ett par veckor. En andra jäsning sker i slutna ståltankar. Inget svavel tillsatt.

Provningsintryck – 2014 Paleokerisio, Glinavos
Ljus, bärnstensskimrande, ganska klar, försiktig mousse. Stor, ganska utvecklad doft som börjar lite funky men som snabbt öppnar upp sig. Bokna äpplen, apelsinskal, torkade aprikoser, hösthonung, kryddor och ett stänk vanilj. I munnen en snäll mousse, sötma som är uttalad, bittermandel, orientaliska kryddor, bio-äpplen och en ganska tät smak med försiktiga tanniner. Trots sötman förvånansvärt uppfriskande. Ett synnerligen udda vin, som en korsning mellan Pét-Nat och ett dessertvin, men likväl oerhört intressant att prova. Lär överraska många och en sak är säker; få har testat något liknande.

Vinet kan beställas på Systembolaget, via beställningssortimentet. 125 kronor för en 50 cl flaska. Den som istället vill prova den till klassiska grekiska rätter beger sig till restaurang Dionysos på Södermalm i Stockholm och beställer in en flaska.