Palmer & Co tillhör måhända inte de mest åldersmässigt antika champagnehusen sett till grundandet av sju producenter i Champagne efter andra världskriget, men tillväxten på kvaliteten är svår att inte bekommas av, likaså att man så här långt lyckats balanser ner priserna som man gjort. Och arbetet med att plocka fram en dryck vi ska attraheras av är ingen barnsak att hantera och styra upp, speciellt när vi pratar om 420 hektar, varav 220 hektar klassificerade som Grand- och Premier Crus i Montagne de Reims, fördelat på 320 odlare. Det kräver sina slutgiltiga vinmakare.
I Sverige är Palmer & Co ett välkänt varumärke inom champagne. Deras viner, där chardonnay ofta spelar en framträdande roll, har blivit favoriter för många och inte minst tack vare just kvalitén. Att priset sedan är inbjudande och attraherande kan såklart hjälpa till.
Nyligen bytte producenten även namn och design på sin cuvée ”Brut Réserve” som blev La Réserve. Anledningen till denna förändring är att man vill rikta strålkastarljuset mot den stora andelen reservvin man har i sin cuvée samt det fokus som de lägger på reservvinet. Innehållet i flaskan har inte förändrats utan är precis detsamma som det alltid varit med stor andel chardonnay – minst 50% – från Grand Cru- och Premier Cru vingårdar i Montagne de Reims. Malolaktisk jäsning görs alltid, och då i rostfria tankar. Det man gör annorlunda är att ta bort jästfällningen efter den alkoholhaltiga jäsningen, och därefter startas den malolaktiska jäsningen. Vinet som utgör reserve vinet i La Réserve är den redan färdiga cuvéen av tidigare års La Réserve. På så vis är det i varje flaska en lång kedja av äldre årgångar som följer med in i varje ny cuvée. Ekfat används men endast till solera systemet.
I aktuell buteljering lyder det exakta receptet 51% chardonnay, 30% pinot noir och resterande del meunier. Tillägas bör att om blandningen mellan chardonnay och pinot har en perfekt balans utan meunier, använder man inte den druvan. Basårgången är 2018 och andelen reservvin är 22% (från 2015, 2016, 2017). Vinet buteljerades 4:e november 2019 och degorgering skedde 22:a juni 2023 och dosagen är 5,6 gr/l.
Livets Goda om Palmer & Co La Réserve
Blenden av de olika årgångarna och druvorna är i denna champagne utsökt sammansatt och balanserad, där det nya namnet även ger en större fingervisning om själva kvaliteten. Flirtandet med en exotisk fruktighet tonandes persika, ananas och mango i den dominerande och mer klassiskt nötfläktande limedragna citrus och äppelnyanserna med kittlande röda bär i djupet, är både attraherande och lockande. Små gräsjordade örtvinkningar ger en finstämd vegetal vind. Som alltid uppträder huset, och inte minst denna La Réserve, med starka vinöst eleganta drag och däri med en klar och ödmjukt slipad tanninstruktur som förstärker den vinösa slagsidan.
Faktum är att det här är en champagne som tilltalar de burgundiska smaklökarna inom oss alldeles förträffligt. Dessutom är det sammantaget en mycket stolt buteljering och en harmonisk champagne som tar emot oss med stort hjärta idag, och med en fingervisning om bra kommande år. Det ger respekt!
91+p
Palmer & Co La Réserve
Nr 7372 (750 ml) 12%, 399 kr
Champagne, Frankrike
Hitta champagnen på ditt närmsta Systembolag HÄR