Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Pannoumi Jansson, “Julköttbullar” och grönkålssallad

Pannoumi Jansson, “Julköttbullar” och grönkålssallad

av Livets Goda

Nu när juletider börjar närma sig vill SKånemejerier tipsa om tre juliga, vegetariska recept grill- och stekost en Pannoumi®; Pannoumi® Jansson, Pannoumi® ”Julköttbullar” och Pannoumi® med grönkål, granatäpple och apelsin. Perfekta recept att tillaga till såväl julbordet som för den som vill smygstarta julen lite redan nu.

Pannoumi® Jansson
6–8 bufféportioner
Ingredienser
• 200 g Pannoumi ostfilé
• 1 msk olja
• 2 st gul lök, skivade
• 2 msk smör
• 800 g potatis, strimlad
• 3 dl mjölk
• 3 dl grädde
• 2 dl gröna oliver, skivade
• 0,5 dl kapris
• 2 msk ströbröd
• 50 g kallt smör
Gör så här
Riv Pannoumin grovt på rivjärn. Stek Pannoumin hastigt i några sekunder i het stekpanna med olja. Den skall få fin färg och vara smulstekt. Stek löken mjuk i smöret. Varva potatis, lök, Pannoumi, oliver och kapris i en ugnsfast form. Smaksätt med  salt och peppar. Se till så att översta lagret är potatis. Slå på mjölk och grädde, samt strö över ströbröd. Hyvla på smör över ströbrödet. Baka i ugn, 180 grader i cirka 45 minuter tills potatisen är mjuk.

Pannoumi® ”Julköttbullar”
6–8 bufféportioner
Ingredienser
• 1 msk smör
• 1 dl lök, hackad
• 200 g potatis, kokt
• 2 dl panko, asiatiskt ströbröd
• 200 g Pannoumi ostfilé
• 2 st ägg
• 1 dl solrosfrön eller pumpakärnor, grovhackade
• 1 tsk kryddpeppar, finmald
• 1 tsk nejlika, mald
• 1 tsk pomeransskal, mald
• 1 msk grönsaksfond, koncentrerad flytande
• Olja till stekning
• Salt och peppar

Gör så här
Riv Pannoumi och potatis på rivjärnets grova sida. Stek lök och kryddor i smör på försiktig värme några minuter och låt det sedan kallna. Lägg löken, panko, Pannoumi, ägg, potatis och fond i en degblandare och blanda i några minuter tills det blir en fin färs. Smaka av med salt och peppar. Forma fina köttbullar och stek dem några minuter i olja tills de är genomvarma samt har fått fin färg.

Pannoumi® med grönkål, granatäpple och apelsin
6–8 personer
Ingredienser
• 4 st Pannoumi® Ostburgare
• 2 msk olja
• 3 msk solrosfrön eller pumpakärnor, rostade
Till kålsalladen:
• 250 g färsk grönkål, strimlad
• 1 dl granatäpplekärnor
• 1 msk apelsinskal, rivet
• 2 msk apelsinjuice
• 0,5 dl rapsolja
• 1 msk vit vinäger, mild

Gör så här
Blanda alla ingredienserna till kålsalladen och rör så att allt blir väl smaksatt. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg salladen på ett serveringsfat. Stek eller grilla Pannoumi tills den är krämigt mjuk i mitten och har fin yta. Skiva den nystekta Pannoumin i centimetertjocka skivor och lägg den ovanpå salladen tillsammans med fröna.

RELATERAD LÄSNING