Hem Vinvärlden Paolo Scavino – Barolo Legend

Paolo Scavino – Barolo Legend

av Livets Goda

Familjeproducenten Paolo Scavino ligger i hjärtat av Castiglione Falletto och grundades av Lorenzo och hans son Paolo år 1921. Under 1950-talet delades familjens vingårdsmark upp, cirka 11 hektar, mellan Lorenzos två söner Paolo och Alfonso medan hans dotter Maria flyttade till Turin och blev nunna. Alfonso grundade då vingården Azelia som ligger granne med Paolo Scavino och som idag drivs av Alfonsos barnbarn Luigi och barnbarnsbarn Lorenzo.

Av Ulrika Ferlin

Paolo Scavino

Bric del Fiasc

Idag är det den fjärde generationen med döttrarna Enrica och Elisa som fortsätter att producera vin under namnet Paolo Scavino. Familjen äger 29 hektar vilket innefattar hela 20 olika cru-lägen i 8 av de 11 byarna i Barolo. En minst sagt imponerande portfölj, där de mest kända vinerna är Bric dël Fiasc och Monvigliero samt deras Riserva från Rocche dell’Annunziata.

Läs den fullständiga artikeln i Livets Goda #170

Viner Paolo Scavino

Kommande släpp på Systembolaget av Paolo Scavino finner man HÄR

Elisa

Langhe Nebbiolo 2022
90 Levande och alert doft, viol, körsbär och bigarrå, lila små plommon. I munnen elegant med en lätt alkoholvärme i avslutet. Mjuka, mycket lätta tanniner med en lätt kropp och inslag av syrligt körsbär, torkade örter och rosor. Eftersmaken bjuder på tjära, torkade örter och choklad.

Barolo 2019
91 Kryddig och örtig doft av rosmarin, timjan och tall. En genomgående doft av körsbär och ett tydligt mineraldriv av våt sten. I gommen silkiga tanniner, klarbär, rosor och frisk syra, vilket tillsammans gör det otroligt lättdrucket och inbjudande. Klassiskt och vibrerande med apelsin och lakritsrot i den långa och intensiva eftersmaken.

Barolo Bricco Ambrogio 2019
95 Byn Roddis stora stolthet, vingårdsläget Bricco Ambrogio. Elisa beskriver vinet som vingårdslägets Volnay, lite fräschare och piggare i stilen jämfört med deras andra cru-viner. Detta har att göra med att vingården ligger i en mycket större dal så skillnaden mellan dag-och nattemperatur är stor vilket leder till en vidare fruktprofil och tydligare struktur. Doften bjuder på röda plommon, färska medelhavsörter och iris. På paletten tranbär, bigarråer och svart te. Linjärt med en frisk syra och slanka långa tanniner. Balanserat och långt med ytterligare spännande nyanser som kommer fram efter en stund i glaset. Avslutas med nypon och hallon.

Barolo Monvigliero 2019
95 Toppläget Monvigliero, beläget i byn Verduno, som i många år hyrdes av familjen men som sedan 2007 befinner sig i deras ägo. Ett charmerande vin med doft av jordgubbar, körsbär och hallon, samt söta kryddor som ger mig känslan av att kliva in i en basar. I munnen den klassiska sötbäriga stilen som man ofta får från Verduno tillsammans med blodapelsin, iris, rosor och röda plommon. En hög rak syra som får det att vattnas till ordentligt och som skapar en stor fräschör. Långa sandigare tanniner som ger en lättsam struktur. Stråk av läder, lavendel som skapar djup. Livfullt!

Barolo Ravera 2019
96 Familjen har sin bit mark på den högsta delen av Ravera med östlig exponering vilket ger svalare temperaturer och detta är den sista vingården att skördas varje år. Inbjudande doft med stor personlighet av aska, torkade rosenblad och lätta körsbär. Feminint och sofistikerat i doften. I gommen brett med en lättsam syra och tanniner som breder ut sig i munnen med sandigt manér. Röda plommon, rosor i mängder ger en läcker och integrerad framtoning. Glänsande!

Barolo Prapò 2019
94 Dofter av bigarråer, blöt sten och både röda och mörka plommon. Ett vin som visar sig mer horisontalt än vertikalt i munnen med tanniner som bidrar till dimension och längd. Fylligt och redigt men ändå ständigt elegant. Lätta kryddor, kakao, stråk av lakritspulver och solmogna jordgubbar. Ett vin med pondus och typisk Serralungastil.

Barolo Bric dël Fiasc 2019
96 För familjen ett viktigt vin som för samman samtliga generationer. Druvorna kommer från cru-läget Fiasc och namnet Bric dël Fiasc som familjen kallar sin del är varumärkesskyddat sedan många år tillbaka. Arom av röda plommon, röda äpplen, körsbär och torkade örter. Klassiskt och elegant med en varsam framtoning i munnen tillsammans med en frisk syra. Rosor och smala tanniner som med kryddor och peppar skapar en passande struktur. Eftersmaken bjuder på mogna bigarråer, smultron och kalkpuder. Ett intressant vin som fortsätter att ge och öppna upp sig i glaset.

Barolo Riserva 2016 – förhandsprovning släpps 2024
93 Andra årgången som familjen gör av denna Riserva av de blandade cru-lägena: San Bernardo, Albarella, Ravera, Fiasc, Bricco Ambrogio. Doft av söta kryddor, blöta löv och mogna bigarråer. Solmoget i kombination med mognadstoner som fortsätter i paletten. Skog, läder och smultron. Stort och fylligt som parats med en linjär tanninsturktur som andas sval-år. Pampigt med en lång eftersmak som fortsätter att bjuda på skönheten i en nebbiolo med lite mognad.
För detta vin har familjen återupplivat etiketten från 60-talet. Vinet kommer att göras varje fantastisk årgång.

RELATERAD LÄSNING