Hem Whisky & Bourbon Papiamento Rum Carnival – utsökt i kategorin “pleasure measure”

Papiamento Rum Carnival – utsökt i kategorin “pleasure measure”

av Livets Goda

Den svenska importören Handpicked Wines, som bland annat tog in den populära romen Diplomático i Sverige, presenterade i slutet av 2023 en ny producent på svenska marknaden – Papiamento Rum. Man har lanserat två av romhusets produkter på Systembolaget: Papiamento Rum Carnival med åtta år i lagringen och Papiamento Rum Aruba Style med upp till 15 år i lagringen.

De fyra bröderna Sydow (Hans, Franz, Erick och Klaus) och vännen, Alfonso Mora, fick 2017 idén om att producera och marknadsföra en kvalitativ sipping-rum inspirerad av Aruba. Som gamla venezuelanska immigranter på ön fann de i den lokala kulturen, inspiration för att skapa en rom baserad på öns “One Happy”-anda. Blandningen av kulturer på ön är till och med så pass unik att den gett upphov till ett språk, som skapats genom att blanda afrikanska, spanska, portugisiska, engelska och holländska samt ord från Arawak-befolkningen som bodde i området före erövringen.

Eftersom sockerrör inte existerar på ön valde man att lägga tillverkningen i Panama, tack vare närheten samt dess liknande klimat, för att skapa rom som är mellan 3-15 år och inspirerad av kulturen på de Karibiska ABC-öarna, det vill säga Aruba, Bonaire och Curaçao, vilka tillhör Nederländerna.

Gällande priser så har Papiamento Rum Carnival i år fått pris som ”Rum of the year 2023” och ”best in Show” på London Spirits Award.

Papiamento Rum Carnival

Papiamento Rum Carnival – “pleasure measure”

Chefredaktör Anders Enquist om Papiamento Rum Carnival, 40%

Guldharmoniskt färgade Carnival ges åtta års lagring i en blend av nya- och gamla världen fat. Det vill säga inledning i bourbonfat av vitek eller Tennessee fat och så en finish i Jerez-fat av fransk ek. Resultatet är en smooth och rundat spirituell rom, smakfullt behaglig både som straight och drinkbroder.

Stilistisk fatkryddighet är en viktig ingrediens i en bra rom, och den finns här, liksom en kanelig slöja och maritimt lakritsnosad sälta i tonsättningen med apelsin, ananas, kokos, ljus choklad, vanilj, cederdragen tobak och viss sötad zest i avrundningen.

Carnival har utan tvekan en publikfriande och tillgänglig melodi i sig. Men det är inte bara omedelbart ”swing and ding”, vi måste även lyssna lite närmare på harmonierna. När man letar sig in i den finns en mångskiftande karaktär. Det är också en rom som – med lite melankolisk och nostalgisk fantasi – framkallar känslor av en kritvit strand, en närliggande bar, tropisk solnedgång och turkost vatten. Den som tycker om både den uppmålade tavlan och rom, tycker om det här.

Som vi förmedlade i rubriken: it´s all about pleasure measure!

91p

Papiamento Rum Carnival, 40%
Nr 57342 (700 ml) 481 kr
Panama

Rum Carnival beställer man på Systembolaget HÄR

RELATERAD LÄSNING