Pappy van Winkle har blivit älskade och kultförklarade över hela världen de senaste åren, och produktionen är liten, totalt handlar det om 6-7 000 flaskor Pappy om året. Pappy levereras till exempel bara till ett fåtal utvalda barer i USA, två gånger om året – en gång på våren och en gång på hösten.
Julian van Winkle är mannen som är ansvarig för denna magnifika och mytomspunna bourbon idag och det var hans farfar Julian Pappy van Winkle som började producera Pappy.
Han var ingen vetenskap, utan brukade säga ”inga kemister tillåtna här”, när han började jobba. Han gick efter magkänsla och på samma sätt är det för den verkliga ”Pappy” van Winkles 65-åriga barnbarn Julian i dag. I en säregen liten ritual avgör han själv om en tunna bourbon är tillräckligt fin för att få bli Pappy van Winkle. Två gånger om året, en gång på hösten och en gång på våren, går han ner i källaren till den gamla Weller’s-byggnaden på Buffalo Trace-destilleri, där Pappy-tunnorna befinner sig. Han borrar ett pyttelitet hål i varje tunna, stoppar in lillfingret, smakar av innehållet och sluter ögonen. Ett par sekunder senare fattar han ett beslut: antingen kommer drycken i tunnan att bli Pappy, eller så får den nöja sig med att bli Weller’s, vilket inte är så dumt det heller. Vad det är som avgör kan ingen riktigt säga, och han är själv ganska fåordig när det gäller att beskriva bourbon.
När Julian van Winkle tog över produktionen från sin pappa i början av 1980-talet var den amerikanska bourbonindustrin i kris. Trendkänsliga bargäster i USA var mer sugna på att dricka vodka och gin, och Julian van Winkles enda mål att gå runt och kunna hålla skeppet flytande överhuvudtaget. För att ha någon chans att göra lite vinst tvingades Julian, under hela 1980-talet och en bra bit in på 1990-talet, marknadsföra sin bourbon i genanta gimmickförpackningar, som glasflaskor formade som en amerikansk fotboll, eller en gruvarbetares hatt.
I dag är Pappy van Winkle så eftertraktat att man inte ens kan sälja det på Buffalo Trace-destilleri längre. Istället får besökare dit nöja sig med att titta på en samling Pappy-flaskor i ett inglasat skåp – tomma, förstås, för att minska stöldrisken.
Pappy Van Winkle – The Bourbon´s
Dessa tastingnotes härstammar från tidigare i år då den nya uppsättningen av buteljerna införskaffades till redaktionen. Vid detta tillfälles omprövning konstaterar vi att vårat omdöme då kvarstår idag. Priser allt från 2 000-20 000+ på internet
Importör: Arcus Sweden, som dock meddelar att inga Pappy finns i lager för tillfället.
Old Rip van Winkle, 10 yrs 53,5%
Kentucky / USA / Sazerac / 700ml / 96p
Syrligt, elegant, karamelliserat torkad fruktighet med vaniljhint, välansad krydda och sammetslena tanniner. Ytterst komplex och finstämd balans med faten och en längd i avslutet.
Välbalanserad akt, utsökt helt enkelt.
Old Rip Van Winkle Special Reserve, 12 yrs 45,2%
Kentucky / USA / Sazerac / 700 ml / 96p
Skön, lite dovare ”old feeling” börjar sprida sig här. En smekande explosiv kraft, läckert rostade fat med vaniljvindar, läder, mogna äpplen med lätt karamelliserad touch av körsbär. Lager, komplexitet och lång, njutsam finish.
Pappy van Winkle Family Reserve, 15 yrs 53,5%
Kentucky / USA / Sazerac / 700ml / 97p
Violblommig, fyllig, cigarr, humidor och läderfåtölj. Syrligt karamelliserade citron-, körsbär-, bigarrå-toner, agave liksom rostade kolatoner från faten bidrar med sitt till komplexiteten.
Exemplarisk balans. Kraft med fingertoppskänsla. Satan i gatan vad bra!
Pappy Van Winkle Family Reserve, 20 yrs 45,2%
Kentucky / USA / Sazerac / 700ml / 98p
Att dofta och inta denna är som att rida en häst med en elegant slimmad lädersadel i Kaktusland. Mer nyanserat; agave, litchie, sultanrussin, mogna äpplen, karamelliserade körsbär, silkiga tanniner, balanserad och smekande kraft med rejäl kryddspänst. Långt, långt efterspel.
Pappy Van Winkle Family Reserve, 23 yrs 47,8%
Kentucky / USA / Sazerac / 700ml / 100p
Är vi labelförblindade? Ja, kanske det, men detta är ett skådespel i sig. Bourbonens svar på DRC i Bourgogne. Fulländad. Så komplex och elegant, samtidigt så temperamentsfull och sinnlig i ett. Kostar skjortan men är värt vartenda öre och den tid det tar att få tag på den…