Hem Whisky & Bourbon Par i Tullibardine

Par i Tullibardine

av Anders Enquist

Par i Tullibardine: Tullibardine Distillery ligger vid foten av berget Ochil Hill i Perthshire, precis där det skotska höglandet börjar. Vi pratar Highlands och platsen är känd för sitt kristallklara källvatten och det är från denna källa som Tullibardine använder när man gör sin whisky. Det är även samma källa som Skottlands första bryggeri använde under 1400-talet. Det var King James IV som gjorde bryggeriet känt genom att köpa festölen till sin kröning därifrån, år 1488. Dagens destilleri är byggt på samma plats som bryggeriet och producerar en range av single malt whisky, varav vi satt två under luppen.

Tullibardine The Murray Port Finish är destillerad 2008 och buteljerad 2022 och har som namnet antyder, slutlagrats på tre olika portvinsfat; vit, tawny och ruby port.
Tullibardine 500 Sherry Finish har fått sin lagring i first fill ex bourbonfat, och slutlagringen i 500 liters spanska sherry butts.

Par i Tullibardine

Par i Tullibardine

Tullibardine 500 Sherry Finish, 43%
Nr 85023 / 700 ml / 498 kr / 93
Osviklig chokladnötad sötma sitter i ryggmärgen i en absolut vältajmad whisky. Obegripligt lågt pris men det är ju bara att tacka och ta emot, det här är vasst i porösa vågor och generösa uttryck. Maritimt lakritsnosade körsbär, svällande fikon, mogna äpplen och päron och allt med en undertryckt peatyness som sipprar genom fingrarna.

Tullibardine The Murray Port Finish, 46%
Nr 41261 / 700 ml / 790 kr / 94-95
Piptobak, lägereldsaska i skymningslandskapet och det ligger en skogsbergig sfär i hela denna whiskys uttryck. I detta tilldragande flärdfulla och godisnyanserade drag med choklad, karamelliserat socker, kola och toffée i cigarrmustig form. Vinösa körsbär, ungsbakade söta päron och äpplen och apelsinig citrus och marmeladig zest, det sitter ihop väl och med en glorifierad inlevelse. Frisk i kraften och transparent i strukturen.

RELATERAD LÄSNING