Hem NyheterVinnyhet Pärlande från G.D. Vajra

Pärlande från G.D. Vajra

av Livets Goda

Den 21 april lanserar välrenommerade producenten G.D. Vajra ett pärlande vitt vin, Moscato d’Asti, i det tillfälliga sortimentet.

Bland de äldsta vitis vinifera vi känner till, det vill säga det släkte av vinrankor som ger kvalitetsdruvorna till vin, hör muscat blanc à petits grains. Teorier har till och med framförts om att detta är vindruvornas urmoder. Idag har familjen vuxit och antalet varianter som brukar namnet muskat är fler än 200. Alla dessa är dock nödvändigtvis inte i ett släktförhållande. Vissa är gröna, andra närmast svarta eller till och med rosalila. Vinernas spännvidd handlar också om mångfald och sträcker sig över hela spektrumet från torra till mousserande, från söta lågalkoholvarianter och till förstärkta kraftpaket. Ändå är det en druvfamilj som sällan nämns med vördnad, utan en som får utstå diverse spott och spe för sin mer eller mindre uttalade aromatik. Och det kan vi verkligen inte förstå för när man har ett vin som G.D. Vajras Moscato d’Asti i glaset så är det ju själva sinnebilden av renaste och finaste druvsaft!

Pälande

Moscato d’Asti är ett mycket mångsidigt vin som serveras vid 8-10 grader och passar utmärkt till somriga desserter, så som till glass med färska bär eller till en svalkande citronsorbet. Moscatodruvorna är en druvsort som är djupt rotad i vinframställningsarvet i Piemonte. Vingården Riforno är belägen i kommunen Mango, Asti i ett sydligt läge på toppen av en kulle där jordmånen består av sandig kalkjord. Här plockas druvorna när de är mogna och fått en vacker guldfärg. Druvorna till Moscato d’Asti plockades mellan den 28 augusti och 8 september.

G.D. Vajra är ett familjeägt vinhus, beläget i vackra Piemonte i norra Italien. De är flerfaldigt hyllade för sina fantastiska Barolo-viner från några av områdets bästa vingårdar. Idag drivs vinhuset av Aldo och Milena Vajra, samt deras barn
Giuseppe, Francesca och Isidoro.

Pärlande G.D. Vajra Moscato d’Asti
Art.nr : 90166
Druvsorter: 100% Moscato bianco.
Pris: 149 kr
Alkohol: 5,5%
Producent: G.D. Vajra

RELATERAD LÄSNING