Partyt är över

”Sedan en tid tillbaka har Bonny Doons grundare systematiskt avyttrat flera av sina vingårdar, för att i stället satsa på ett nytt projekt i ett vildvuxet hörn av Kalifornien. Enligt vinmakaren såg han framför sig i en dröm hur han skulle fokusera mer på äkthet. Tiden fram till idag ser han som en lång övning sedan starten då han 1982 planterade sina första vinstockar med Grenache, på Central Coast i Kalifornien. Sedan dess har druvorna varierat i massor. Albariño har trängts med sydfranska variationer och produkterna har sträckt sig från vin till eau de vie. För Grahm är det inte en kommersiell rörelse han drivit utan mer som ett enda långt konstnärligt skapande enligt honom själv. För fyra år sedan bestämde han sig för att ta en ny vändning med Bonny Doon. Detta innebar att sälja ut framgångsrika varumärken såsom Cardinal Zin och Big House Red. Under de fyra år som gått sedan dess har Grahms produktion miskat från 450.000 till 22.000 lådor per år. Samtidigt har det som sålts finansierat en ny, 35 hektar stor egendom i San Juan Bautista utanför Santa Cruz. Förutom vingården ingick ett eget lejon i köpet vilket knappast förvånar någon när det gäller Randall Grahm. Nu planerar han att fokusera på sydfranska och italienska druvsorter. Han drömmer om att göra vin på Nebbiolo men inser att ingen vill ha vin från denna druva, från något annat distrikt än Piemonte. Vinmakarens nya vision är att göra ””Vin de terror”” vilket han anser att han försummat tidigare. De nya vingårdarna kommer att vara helt biodynamiska framförallt för att vinmakaren anser att det ger vin med mer mineralitet och livskraft. Är du intresserad av hela historien bakom Randall Grahms livsverk så återfinns den i boken ””Been Doon So Long””. Källa: The Drinks Business”