Hem Vinvärlden Paruppsättning från Ste Michelle

Paruppsättning från Ste Michelle

av Livets Goda

Det var med American Wine Growers – som under den senare delen av 50-talet uppstod i sammanslagningen av Pommerelle Wine Company och National Wine Company – och deras kontrakt med vinmakarkonsulten André Tchelistcheff från Kalifornien, som man 1967 etablerade varumärket Chateau Ste Michelle i Washington Estate. André introducerade en ny serie premiumviner som hette Ste. Michelle Vintners och med det blev man det första riktigt kvalitetssatsande och ambitiösa vineriet i delstaten. Sedan har tillväxten varit lika skrämmande som imponerande, och idag omfattar hektaren i Washington över 3 500, vilket innebär att man står för 66% av alla viner som görs i Washington State.

Vi har här en paruppsättning viner från Chateau Ste Michelle i nya årgångar, närmare bestämt Cabernet Sauvignon 2019 och Chardonnay 2021.

Ste Michelle

Chateau Ste Michelle Chardonnay 2021
Washington State / USA / Chateau Ste Michelle / 6447 / 139 kr / 88+
En blend av chardonnayfrukt från vingårdar i hela Washingtons Columbia Valley där 63% av vinet lagrats fem månader på sin jästfällning i franska och amerikanska ekfat, varav 10% nya. I slutblenden tillsätts 37 procent ståltanksjäst chardonnay och i buteljerad presentation utan tvekan ett vin med stor social kompetens, men här finns även kvalitativ omedelbar charm. Mixen av fat och ståltankar ger bra balans mellan friskhet och mer fatkryddigt djup i en snygg inriktning i  fruktigheten med fräsch och vitstenigt kramad och nöthintad citrus, persika, mogna äpplen, lätta violblommor och lakritsstråkar. Följsamma tanniner ger bra strukturellt driv och det är ett trivsamt, gott vin idag och kommande tre åren.

Chateau Ste Michelle Cabernet Sauvignon 2019
Washington State / USA / Chateau Ste Michelle / 6203 / 155 kr / 89
Cabernet sauvignon kompletteras med små bidrag beroende på årgång från bland annat cabernet franc, merlot, petit verdot och malbec. Lagring i amerikanska och franska ekfat, varav 32% nya, och ett både behagligt och väl så kvalitativt publikfriande insteg i Ste´s range. Rikt och generöst i fuktens utspel med salvia, ceder och tobaksnotad cassis, plommon, björnbär och körsbär. Strukturellt mineraliska dragningar som ger svalka och sättningar, och med tanniner agerande med finstämd skärpa som håller vinet med en vaket omedelbart inbjudande blick.

Till Chateau Ste Michelle på Systembolaget HÄR

RELATERAD LÄSNING