Hem Vinvärlden Parusso Winery – en ny italiensk producent att hålla ögonen på

Parusso Winery – en ny italiensk producent att hålla ögonen på

av Livets Goda

“Passionen för vin sträcker sig tillbaka fyra generationer och vineriet producerar årligen runt 130.000 flaskor på de 22 hektar mark de förfogar över. Vineriet är beläget i hjärtat av Barolo, mellan Castiglione Falletto och Monforte d’Alba i Bussia området och man fokuserar sig framförallt på druvorna dolcetto, barbera och nebbiolo. Syftet är naturligtvis att producera viner av hög kvalitet i egen stil som reflekterar deras filosofi och terroir, något de lyckats väl med. Bland vinerna som fanns att prova från denna vinmakare hittade vi bland annat deras tre flaggskepp som alla är värda sin uppmärksamhet, Barolo Mariondino 2008, Barolo Le Coste – Mosconi 2008 samt Barolo Bussia 2008. Det är moderna och eleganta barolos med mycket bra frukt. Barolo Mariondino 2008 (art.nr 73396-01, 529 kr) Denna barolo bjuder på stort djup och koncentration, med mörka bärfrukter, mint, lakrits och svartpeppar i finess och elegans. Absolut redo för att drickas redan nu (med några timmars luftning), men kan absolut hålla i minst 15 år till i källaren. Riktigt gott. 93 poäng. Barolo Le Coste – Mosconi 2008 (art.nr 73889-01, 699 kr) Efter smakstarten på Mariondinon så tar vi nu ytterliggare ett snäpp upp med denna fantastiska Barolo. Den stora koncentrationen och djupet är en självklarhet. Här bombarderas vi sedan plommon, nyplockade rosor, hallon, kaffe, mineralitet, fat och fräsch, elegant frukt i överflöd, men aldrig utan att tappa balansen. Symfonin fortsätter hela vägen ut i det långa svepande avslutet. 95 poäng. Barolo Bussia 2008 (art.nr 73177-01, 749) Denna Barolo är otroligt elegant i sitt mastiga utförande. Mogna, mörka, koncentrerade bärfrukter, mint, svartpeppar, fat, plommon och rosor i den eleganta och rena texturen. Efterspelet i den väl sammansatta Bussian är också den långt och njutbart. Godis i flytande form. 95 poäng Alla tre vinerna är lagrade minst 24 månader i nya franska ekfat, och därefter 12 månader i flaskan. Svensk importör: Divine Vid glaset: Christoffer Enquist”

RELATERAD LÄSNING