Påskinspiration: Ciderkyckling från Bjäre med säsongens första lök, grön sparris & bacontärningar

Livets Goda 18 Apr, 2019
Mat och Restaurang Grön sparris och färsk lök; det är väl ändå härliga och tydliga vårtecken som förgyller matlagandet! Livets Goda har här inspirerats av nämnda ingredienser och tillagat en saftig Bjärekyckling hel i ugnen, en fågel som fyllts med Granny Smith-äpple och som serveras med en krämig cidersås baserad på Kiviks alkoholfria äppelcider samt ett brunt ris som ger en fin lätt nötig touch till anrättningen.

Ciderkyckling från Bjäre med säsongens första lök, grön sparris & bacontärningar
Ingredienser (för 4 personer):
1 Bjärekyckling
1 knippe färsk lök
1 bunt grön sparris
4 Granny Smith-äpplen
2 dl grädde
1 paket bacontärningar
1 flaska alkoholfri Kiviks Äppelcider, 33 cl
Kycklingbuljong
Brunt ris
1 vitlöksklyfta
1 msk senap
Smör
Dragon
Salt
Svartpeppar
Maizena majsstärkelse

Så gör du:
Skär av roten från sparrisarna men släng dem inte utan behåll för såsfonden. Skölj löken, behåll det mesta av blasten och dela på mitten. Skala och tärna ett äpple och fyll Bjärekycklingen med detta. Gnid in kycklingen i salt, svartpeppar och dragon, lägg ut löken runt om kycklingen och in med den i mitten av ugnen runt 170 C.

Fräs upp ett halvt skalat och tärnat äpple i lite smör, ner med sparrisrötterna och vitlöksklyftan som du grovhackat. Låt grönsakerna svettas försiktigt innan du sedan häller på flaskan med cider. Addera kycklingbuljong för mer smak och sälta. Låt puttra under lock en halvtimme innan du silar och häller i grädden och senapen. Låt koka ihop innan du reder av med lite majsstärkelse för en krämig sås.

Skala de två kvarvarande äpplena och skiva grovt. Salta och peppra försiktigt och stek dem i lite smör så de får vacker yta. När det återstår 30 minuter av kycklingen i ugnen så lägg in äppelbitarna tillsammans med sparrisen och bacontärningarna. Vätskan som kycklingen ger ifrån sig öser du med och lite häller du ner i din sås för fin smakbrygga. Börja även koka det bruna riset så att det är färdigt samtidigt som fågeln. När allt är klart trancherar du kycklingen, tar ur äppelbitarna och lägger upp på ett fat med de andra ugnsbakade grönsakerna. En fantastisk sås och gott ris kompletterar.

Drycken till:
Kiviks Skånsk äppelcider 0,5% (artikel 1949, 330 ml, 14,90 kr)
En seriös, alkoholfri cider som är uppfriskande och törstsläckande och tacksamt befriad från sötma med sin torra karaktär, ja, de klättrar inte på trän´. Vi hittar här snygga nyanser av björnklister tillsammans med äpple och balanserad sötma, vilket ger en ren, fräsch och frisk struktur med lite krydda. Och så måste vi säga det igen på tal om karaktär, den här cidern i all sin brist på alkohol, har mer av den varan än de flesta billiga Prosecco som säljs på Systembolaget. Läskande, gott och klingande ren äppelcider!

Till maten:
Att dricka samma cider som finns i maten blir en fin brygga och förstärks av den syrliga touch som Granny Smith-äpplena gett såsen. De mer bakade tonerna från ugnsäpplena skänker kontrasterande sötma till sältan i baconen och den underbart rostade löken bidrar till djup i kombinationen. Kycklingen, riset och såsen tillsammans med grönsakerna och baconet sitter så fint samman och trots ciderns ringa alkoholhalt så blir det ett strålande samspel mellan mat och dryck. Lysande till och med!


Nyhet - Barceló Imperial Onyx

Whisky och Bourbon Nu lanseras Barceló Imperial Onyx på den svenska marknaden. En…
23 Aug, 2019

Potatis har huvudrollen i tävlingsuppgift nummer två

Mat och Restaurang I dag har finalisterna fått information om den andra tävlingsuppgiften…
23 Aug, 2019

Krydda på flaska

Mat och Restaurang Bra kryddor kommer inte alltid på burk. Smaksatta oljor är…
22 Aug, 2019

20 nya arbetstillfällen när Sibylla öppnar i Hofors

Mat och Restaurang När Gävlebon Fuad Sadun öppnar sin nya Sibyllarestaurang vid E…
22 Aug, 2019

Hernö High Coast Terroir Gin 2019 kommer med en smak av citrus och sommaräng

Whisky och Bourbon Den 28 augusti sker lanseringen av Hernö High Coast Terroir…
22 Aug, 2019

Klart för Mölnlyckes första Lidl-butik

Mat och Restaurang Lidl bygger ny butik i Mölnlycke, Härryda, som blir den…
22 Aug, 2019

Ekologiska La Luna från Avondale, Sydafrika

Vin Från Jonathan Grieve på Avondale i Sydafrika kommer nu en…
22 Aug, 2019

Cù Bòcan i ny design och två nya smaker

Whisky och Bourbon Den andra september släpps tre (3) nydesignade Cù Bòcan Highland…
22 Aug, 2019

Skördetid i Halland: två månaders matfest

Mat och Restaurang Mellan 17 augusti och 6 oktober bjuder Halland in till…
21 Aug, 2019

Frantzén Group avyttrar The Flying Elk, Corner Club och Gaston

Mat och Restaurang The Flying Elk är krögaren Björn Frantzéns framgångsrika engelskinspirerande gastropub,…
21 Aug, 2019

VM i snus anordnas för första gången

Övrigt För första gången någonsin anordnas Snus-VM, ett internationellt mästerskap där…
21 Aug, 2019

Relax Riesling byter till årgång 2018

Vin Relax Riesling byter till årgången 2018. Relax Riesling kommer från…
21 Aug, 2019

Ny drinkglasserie från Riedel

Mat och Restaurang Riedel var först i världen med att designa vinglas med…
21 Aug, 2019

Tips inför höstens största visningshelg

Övrigt Helgen som kommer förväntas bli höstens största visningshelg. Bostadsvisningarna står…
21 Aug, 2019

Italiensk mat- och vinfestival

Vin En fem dagar lång mat- och vinfestival. Det kan alla…
20 Aug, 2019

Better You lanserar ny serie av ekologiska, handgjorda, kallpressade och eteriska oljor

Övrigt Vårt luktsinne är ett av våra mest kraftfulla men outnyttjade…
20 Aug, 2019

En currysås som ska avskaffa hunger

Mat och Restaurang Systrarna Khanna och Hungerprojektet samarbetar idag i kampen mot fattigdom…
20 Aug, 2019

OLW Naturchips lanserar het nyhet

Övrigt Från och med i dag kommer en helt ny chipssmak…
20 Aug, 2019

Smarta, hållbara nyheter från Sundqvist

Mat och Restaurang I höst lanserar Sundqvist kvalitativa stek- och kokkärl samt vackra…
20 Aug, 2019

Bollinger Vieilles Vignes Françaises åter i Sverige

Vin Bollinger Vieilles Vignes Françaises 2010 har endast producerats i 1…
20 Aug, 2019
Artikelarkivet