Påskinspiration: Ciderkyckling från Bjäre med säsongens första lök, grön sparris & bacontärningar

Livets Goda 18 Apr, 2019
Mat och Restaurang Grön sparris och färsk lök; det är väl ändå härliga och tydliga vårtecken som förgyller matlagandet! Livets Goda har här inspirerats av nämnda ingredienser och tillagat en saftig Bjärekyckling hel i ugnen, en fågel som fyllts med Granny Smith-äpple och som serveras med en krämig cidersås baserad på Kiviks alkoholfria äppelcider samt ett brunt ris som ger en fin lätt nötig touch till anrättningen.

Ciderkyckling från Bjäre med säsongens första lök, grön sparris & bacontärningar
Ingredienser (för 4 personer):
1 Bjärekyckling
1 knippe färsk lök
1 bunt grön sparris
4 Granny Smith-äpplen
2 dl grädde
1 paket bacontärningar
1 flaska alkoholfri Kiviks Äppelcider, 33 cl
Kycklingbuljong
Brunt ris
1 vitlöksklyfta
1 msk senap
Smör
Dragon
Salt
Svartpeppar
Maizena majsstärkelse

Så gör du:
Skär av roten från sparrisarna men släng dem inte utan behåll för såsfonden. Skölj löken, behåll det mesta av blasten och dela på mitten. Skala och tärna ett äpple och fyll Bjärekycklingen med detta. Gnid in kycklingen i salt, svartpeppar och dragon, lägg ut löken runt om kycklingen och in med den i mitten av ugnen runt 170 C.

Fräs upp ett halvt skalat och tärnat äpple i lite smör, ner med sparrisrötterna och vitlöksklyftan som du grovhackat. Låt grönsakerna svettas försiktigt innan du sedan häller på flaskan med cider. Addera kycklingbuljong för mer smak och sälta. Låt puttra under lock en halvtimme innan du silar och häller i grädden och senapen. Låt koka ihop innan du reder av med lite majsstärkelse för en krämig sås.

Skala de två kvarvarande äpplena och skiva grovt. Salta och peppra försiktigt och stek dem i lite smör så de får vacker yta. När det återstår 30 minuter av kycklingen i ugnen så lägg in äppelbitarna tillsammans med sparrisen och bacontärningarna. Vätskan som kycklingen ger ifrån sig öser du med och lite häller du ner i din sås för fin smakbrygga. Börja även koka det bruna riset så att det är färdigt samtidigt som fågeln. När allt är klart trancherar du kycklingen, tar ur äppelbitarna och lägger upp på ett fat med de andra ugnsbakade grönsakerna. En fantastisk sås och gott ris kompletterar.

Drycken till:
Kiviks Skånsk äppelcider 0,5% (artikel 1949, 330 ml, 14,90 kr)
En seriös, alkoholfri cider som är uppfriskande och törstsläckande och tacksamt befriad från sötma med sin torra karaktär, ja, de klättrar inte på trän´. Vi hittar här snygga nyanser av björnklister tillsammans med äpple och balanserad sötma, vilket ger en ren, fräsch och frisk struktur med lite krydda. Och så måste vi säga det igen på tal om karaktär, den här cidern i all sin brist på alkohol, har mer av den varan än de flesta billiga Prosecco som säljs på Systembolaget. Läskande, gott och klingande ren äppelcider!

Till maten:
Att dricka samma cider som finns i maten blir en fin brygga och förstärks av den syrliga touch som Granny Smith-äpplena gett såsen. De mer bakade tonerna från ugnsäpplena skänker kontrasterande sötma till sältan i baconen och den underbart rostade löken bidrar till djup i kombinationen. Kycklingen, riset och såsen tillsammans med grönsakerna och baconet sitter så fint samman och trots ciderns ringa alkoholhalt så blir det ett strålande samspel mellan mat och dryck. Lysande till och med!


Guld till Anée fine Calvados des Capucins i World Calvados Awards 2019

Whisky och Bourbon Det prestigefyllda World Calvados Awards 2019 är precis avklarat och…
26 May, 2019

Primörtur under Matrundan på Österlen

Whisky och Bourbon Under årets Matrunda på Österlen kan man följa med på…
24 May, 2019

Rysk ”lågalkohol-vodka” släpps på Systembolaget

Whisky och Bourbon Ryska White Lake Vodka 40% lanserades i mars 2017 och…
24 May, 2019

Organic Value – ett lyckat första besök i Sverige med fokus på Italien och ekologiskt

Vin Den 20:e maj besökte den Italienska vinmässan ”Organic Value” Sverige…
24 May, 2019

Stockholms Bränneri släpper Akvavit

Whisky och Bourbon Den 5 juni, 10:00 släpps Stockholms Akvavit som får sin…
24 May, 2019

Nytt utbildningssamarbete ska få fler kockar i arbete

Mat och Restaurang I ett gemensamt initiativ för att minska bristen på kockar…
24 May, 2019

Karibiska smaker i Årets Sill 2019

Mat och Restaurang Aldrig tidigare har Årets Sill haft en så stor och…
24 May, 2019

City Gross nya koncept: Mindre butiker i centrala lägen

Mat och Restaurang Bergendahls Food vill komma närmare kunderna i stadskärnorna och lanserar…
24 May, 2019

Kockarna som är vidare i Årets Kock 2019

Mat och Restaurang Nu är det klart vilka 24 kockar som går vidare…
23 May, 2019

Jameson tar fram drink till Sweden Rock – The Sweden Rocktail

Whisky och Bourbon För dig som i år besöker Sweden Rock Festival ges…
23 May, 2019

Kronan, höga kostnader för arbetskraft och myndighetskrångel hämmar svenska livsmedelsföretag

Övrigt Enligt den svenska livsmedelsindustrin är Sveriges styrkor jämfört med våra…
23 May, 2019

GLÖET vann guld i Women’s Wine & Spirits Awards i London

Vin Women’s Wine & Spirits Awards som anordnas i London har…
23 May, 2019

Larsa Foods inleder grillsäsongen med en ny grillost

Mat och Restaurang Efterfrågan på Halloumi och övriga grillostar har ökat markant i…
22 May, 2019

Årets Kock rekryterar Vanja Vilbern till Marknads- och Partnerchef

Mat och Restaurang – Jag ser verkligen fram emot att få vara med…
22 May, 2019

Den 1 juni lanseras Orval trappistöl på nytt

Whisky och Bourbon Orval är tillbaka! Den 1 juni lanseras Orval på Systembolaget.
22 May, 2019

Leif GW Persson lanserar GW:s Rosa

Vin Efter fjolårets succé med GW:s RÖDA och GW:s VITA har…
22 May, 2019

Talisker bjuder in till fiskeäventyr i Fiskebäckskil

Whisky och Bourbon Whiskyvarumärket Talisker lanserar ett fiskeäventyr i Fiskebäckskil tillsammans med Restaurang…
22 May, 2019

City Gross e-handel slår försäljningsrekord – lanserar fler matkassar

Mat och Restaurang City Gross e-handel fortsätter att gå starkt framåt i och…
22 May, 2019

Arla Köket® lanserar nya desserter

Mat och Restaurang Lagom till att sommaren gör entré lanserar Arla Köket fräscha…
22 May, 2019

Downtown Camper öppnar hållbart café

Mat och Restaurang Den 1 september slår Downtown Campers nya café upp portarna…
22 May, 2019
Artikelarkivet