Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Påskmust slår försäljningsrekord

Påskmust slår försäljningsrekord

av Livets Goda

Påskhelgen närmar sig och för många svenskar blir det ingen påsk utan påskmust. Det visar även färska försäljningssiffror för Apotekarnes Påskmust som i år, för första gången, kommer att passera nio miljoner liter i försäljning.

påskmust

Must lanserades som ett alkoholfritt alternativ till öl i början av 1900-talet och utvecklades sedan till julmust som snabbt blev en succé. Numera dricker svenskarna närmare 50 miljoner liter must varje år. Runt 80 procent av konsumtionen sker under julen, men det är försäljningen av påskmust som ökar mest – för femton år sedan konsumerade svenskarna cirka fyra miljoner liter påskmust, de senaste åren har försäljningen uppgått till över tio miljoner liter.

Apotekarnes är svenskarnas favorit på påskbordet och står för över 80 procent av den totala mustförsäljningen under påsken. I år talar det mesta för att man kommer att passera nio miljoner liter, vilket är nytt försäljningsrekord.

– Påskmusten är lika självklar under påskhelgen som påskgodiset, äggen, sillen och de andra klassiska rätterna på påskbordet. I år pekar allt på ett försäljningsrekord för Apotekarnes Påskmust, det finns inte många flaskor kvar på vårt lager i Falkenberg där vi brygger Sveriges mest populära must, säger Henric Byström, Kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

Allt fler väljer sockerfri påskmust
Sockerfri påskmust har tagit en allt större andel av den totala konsumtionen under de senaste åren – enbart försäljningen av Apotekarnes sockerfria variant har mer än tredubblats på fem år och förra året passerade försäljningen av Apotekarnes Sockerfri tremiljonerlitersvallen. Men Apotekarnes vanliga påskmust står fortfarande för den största volymen med närmare sex miljoner liter.

Om Apotekarnes
Apotekarnes bryggeri grundades 1874 när Stockholms apotekare gick ihop i Apotekarnes Mineralvattens AB. Från början tillverkades enbart vattensorter men sedan 1908 produceras även läskedryck. 1964 införlivades Apotekarnes i Pripps och sedan 2001 ingår bryggeriet i Carlsberg Sverige.

Källa: Nielsen DVH, Volym, must

RELATERAD LÄSNING