Hem Vintips Påsköl 2024 – Ett bra urval

Påsköl 2024 – Ett bra urval

av Anders Enquist

Påsköl 2024: Påsken är strax kommen och ingen kommer undan den, eller våra pågående påsktips beträffande dryckjom. Det är nu dags för lite påsköls rekommendationer och Livets Goda och Whisky & Bourbon har här valt ut lite blandat ölgodis som vi tycker kan få berättigande att spendera helgen med oss och er, inkluderande några alkoholfria alternativ, plus en värdig must. Häng med…

Påsköl 2024 – Provat

Påsköl 2024

Påsköl 2024

Pumpviken Påsköl, 5,8%
Nynäshamn / Sverige / Nynäshamns Ångbryggeri / 500 ml / Nr 1341 / 34:60 kr / 92
Påsköl eller inte, det här är årstids-mångfacetterad mörk öl med ljusa nyanser vi vill njuta av året om, med eller utan mat, som törstsläckare i solen på en lämplig krog, eller hemmavid, eller som pimpel öl på den smältande påsk isen. God är den och vi har moussekänsla, driv med snygg syra, transparens och plirande tanniner med steniga nyanser. I smakseglet kolapenslad kavring, bastubakta knäckebrödskanter och en finlemmad beska som ger det nyanserat söta distinkthet och lätt kryddigt grepp. Klockrent!

Påsköl 2024Nils Oscar Kalaspåsköl, 5,2%
Nyköping / Sverige / Nils Oscar / 330 ml / Nr 38963 / 22:90 kr / 91
Nyköpingbaserade Nils Oscar har med denna mörka lager fått fram gediget attraherande och smakfulla etsningar av rostade knäckerbrödstoner, choklad och kola. Både syra och citrusskalbeska drar med ett behärskat lugn, för att inte säga elegant i strukturen, men de finns båda där och ger rättrådig friskhet och grepp. Växande kryddighet i ett långt avslut gör inte det hela sämre. Både en påsk och puböl.

Jämtlands Påskebrygd, 4,5%
Sverige / Jämtlands Bryggeri / 330 ml / Nr 1338 / 23:90 kr / 90
En påsk ale med sansade och balanserade uttryck i noterna av mörkt sirapsbakat bröd, choklad och citrus med medföljande skalbeska och lätt kryddighet. En lätt stenigt mineraliskt grundmatta ger en silkig spänning och energi som drar åt det eleganta i det strukturella. En öl när vi behöver andas lite lugnare.

Påsköl 2024Jämtlands Påsköl, 6%
Sverige / Jämtlands Bryggeri / 330 ml / Nr 1385 / 24:90 kr / 91
En mer alkoholstinn och fyllig ale från Jämtlands Brygger som bjuder på en rik fruktighet med smått vinösa dragningar. Det ger en bra nobless till det mer chokladiga, både knäckebröd och sirapsbakade vallmofröiga mörka brödet. Snyggt beska dragningar och en behaglig sötma i snyggt parspel.

Påsk-Ele Påsköl på dalmål, 5%
Dalarna / Sverige / Mora Bryggeri / 330 ml / Nr 30776 / 26:40 kr / 92
Dalabryggeriet ger med sin påsk ale här en robust, engelsk pubkänsla, utan att ölen egentligen är robust. Men här finns en läcker kryddighet som ger en känsla av en engelsk ale med bittersötma i en övrigt fräscht fyllig kropp med god syra, karamellig knäckkola, ugnsbrända brödkanter och lite citrusskalig beska. En öl som har sitt berättigande oavsett påsk eller inte.

Påsköl 2024

Påsköl 2024

Wår-ele Våröl på Dalmål, 5%
Dalarna / Sverige / Mora Bryggeri / 330 ml / Nr 13123 / 23:50 kr / 91
Förvisso inte en utpräglad ”påsköl” men i sitt ljus en lager med lite mörka undertoner och som namnet antyder en glimt av soliga vårblommor och regnvåta stenar i solen i sin gomfyllande karaktär. Strukturellt lite ”påskig” med andra ord, och med fördelaktiga bastubakade brödtoner, ljus knäck, rundad beska och harmoniskt triggad syra. Inte oss emot…

Oppigårds Easter Ale, 5,3%
Sverige / Oppigårds Bryggeri / 500 ml / Nr 1374 / 31:90 kr / 92
Oppigårds i Hedermora är ett säkert ölkort när det kommer till öl överhuvudtaget, och påsken  schabblar man aldrig bort. Här en stramt fyllig ale med pilsnermalt och karamellmalt som sätter en smakfull prägel på denna ale. Bränt (eller mer rökigt…) bakade brödtoner, kolakaramellig och en välsutten beska liksom bra syra. Finns med andra ord en bra fräschör här, som även ger ett liv efter påsken.

Påskbrygd Amber Lager, 4,7%
Skåne / Sverige / Remmarlöv Gårdsbryggeri / 440 ml / Nr 30583 / 26:90+ pant 1 kr / 92
Skånska Remmarlöv Gårdsbryggeri som vi lokaliserar sydväst om Eslöv, i Remmarlöv är ett litet familjeägt hantverksbryggeri som försett oss med öliga godsaker sedan 2014. Deras påsklager är faktiskt smått underbar. Fyllig, elegant, fräsch och ytterst balanserad i smaknoterna, för att inte säga komplex, av ljus knäck kola, knäckebröd och orange citrusfrukt. Lika stilfull som rogivande.

Påsköl 2024

Blåkulla Berliner Weisse, 4,3%
Skåne / Sverige / Remmarlöv Gårdsbryggeri / 330 ml / Nr 35739 / 29:90+ pant 1 kr / 91
En suröl med vetemalt där smaksättningen – den tydliga – med blåbär och vinbär för tankarna till en mer körsbärsbaserad kriek, på ett mycket tilltalande och silkigt vis. Med sin lätt kryddiga snärt och fräscht fruktiga syra och sirligt eftertänksamma beska sitter den perfekt som både före- och eftersläckare till ett dignande påskbord. Eller bara rakt av socialt…

Alkoholfritt 

Nils Oscar Alkoholfri Påsköl, 0,4%
Nyköping / Sverige / Nils Oscar / 330 ml / Nr 11998 / 17:90 kr / 88
Denna brown ale – med vissa pilsnernoter – från Nils Oscar vinner en omedelbar seger på grund av sin strukturella förfining. Med de fräscha smaknoterna med knäckkola, choklad, bakrostade brödtoner och citrusskalbeska sluts cirkeln så har vi ännu ett utsökt alternativ med nära noll i alkohol.

Oppigårds Easter Ale Alkoholfri, 0,3%
Sverige / Oppigårds Bryggeri / 330 ml / Nr 10302 / 18:90 kr / 88
Samma maltkoncept – och humle med Cascade och Centennial – som den mer alkoholstinna brodern här ovan, och oj vad bra den står sig smak och strukturmässigt. Inte lika snärtig i de brända brödtonerna, men en finlemmad kolanyans och en harmoniskt välspelande beska och syra att vara stolt över. Ett riktigt bra alkoholfritt (påsk)alternativ

Mora Must, 0%
Dalarna / Sverige / Mora Bryggeri / 330 ml / delitea.se / 18 kr
Till sist kan vi inte låta bli att rekommendera denna must som bygger på ett originalrecept från 1930-talet. Lika fyllig som fräsch med smakfulla noter av choklad och luftigt kaffe. En alldeles strålande dryck med den här ”påskmust på riktigt” känslan. Och nej, vi poängsätter inte denna typ av dryck, men omdömet är som ni förstår av raderna ovan mycket värdigt.

RELATERAD LÄSNING