1

Påskporten är ett måste – vi listar de 5 bästa portvinsköpen i butik!

Graham’s Selection of Finest Ports (artikel 8065, 1000 ml, 350 kr) Varför köpa en flaska Port när du kan få fem? Graham’s låda med en mix av olika portvinsstilar tappat i 20 cl-flaskor inbjuder onekligen till en portvinsprovning! Du får en vit Port, klassikern Six Grapes, en 2008 Late Bottled Vintage samt två tawny, 10 och 20 år gamla. Fyra personer delar med lätthet på dessa och du lär dig känna skillnad på ett instegsvin, ett med årgång och så då de som nått mognad genom lång fatlagring. Kyl dem ner till en 12 C för störst upplevelse. Efteråt kan du blanda en Port Tonic på den vita, ta fram nötterna till tawnyvinerna och en salt hårdost till de röda. Strålande intro till ett av världens främsta viner! Finns i 78 butiker.

Är du redan fast i Vintage Port som oss? Då beger du dig raka vägen till den sektionen och plockar med dig:

2008 Fonseca Guimaraens Vintage Port (artikel 8418, 750 ml, 339 kr, 93/100) Guimaraens är ett av Dourodalens säkraste köp och gör snudd på aldrig besviken. Dessutom får du Vintage till snudd på halva priset jämfört med de åren när husen lanserar sina toppviner. Men i vår värld så är detta också ett högklassigt vin och det visar inte minst Guimaraens när det provats med 30+ års ålder. Denna följer dig hela långhelgen, från påskkärringarnas intåg på torsdagen till dagen innan jobbet åter är ett faktum. Njut ur lätt kylt i rödvinsglas, så länge du nu inte har en kupa som rymmer en flaska. Finns i 107 butiker.

1996 Poças Junior Colheita (artikel 8038, 375 ml, 180.00 kr, 93/100) Colheitamästarna! 1996:an har lagrats många år på fat innan buteljering och är en prototyp över husets stil och hur man hanterar frukten i sin colheita. Ett vin som befinner sig i gränslandet med en ännu lätt röd färgstrimma kvar i nyansen men även i smaken som inte helt släppt den transparenta körsbärskänslan till förmån för de mer torkade tonerna. Allt kompletteras med nötiga toner, russin och tobak i en skön, stenkällarosande bouquet. Smaken andas finess och är snyggt följsam med en hint tanniner kvar, rödsyrlig frukt och bästa piptobaken. Servera sval för största upplevelsen. Att den här kostar 180 kronor för en halvflaska och finns i 100 bolagsbutiker är värt en applåd!
2014 Churchill’s Late Bottled Vintage Port (artikel 8016, 750 ml, 189 kr, 90/100) Trotjänare tycker vissa låter tråkigt. Vi tycker motsatt och det visar producenten vet vad denne pysslar med och aldrig gör en besviken. Churchill’s LBV hör till dessa och att det dessutom är ett vin som du kan slänga ner i källaren för en ringa slant gör det ju knappast sämre. 2014 levererar ytterst stabilt och den nya årgången bjuder på bioäpplen, plommon, tobaksblad, och rejäla tanniner. God idag men följer du den i några dagar så kommer du notera utvecklingen den gör i flaskan.
Portal Dry White Port ( artikel 8364, 375 ml, 96 kr, 86/100) ’A Port’s first duty is to be red’ sade engelsmännen. What a load of crap säger vi! Vit Port börjar trenda allt mer nu när fler upptäcker dess användningsområden och kvaliteten dessutom bara blir bättre och bättre. Portal är läcker och smakrik och de söta tonerna av pomerans, torkade kryddor och citrus blir till balans och alldeles lagom sött. Dessutom är den drinkbas i en av sommarens godaste drinkar en varm sommardag; fyll ett stort glas med istärningar, häll på generöst med vit Port, toppa med tonic och några limeskivor. Mynta funkar också. Voila – Port & Tonic!