Hem Vinvärlden Påskporten: Churchill’s Late Bottled Vintage Port 2019 – skiner i årgången

Påskporten: Churchill’s Late Bottled Vintage Port 2019 – skiner i årgången

av Livets Goda

Påskporten: Bland de mest pålitliga portvins producenterna finner vi Churchill’s. Firman i sig är inte mer än drygt 40 år men bakom finner vi en portvinsfamilj med lång erfarenhet och som än idag arbetar med att fottrampa druvorna i stora lagares, stora öppna stenkar. Vi har satt husets Late Bottled Vintage Port i aktuella årgången 2019. Varför? För att det är en riktigt bra port till snäll peng.

Denna röda portblend har vinmakarna John Graham och Ricardo Pinto Nunes byggt på en field blend med lika delar touriga nacional, tinta roriz, tinto cão, tinta barroca och touriga franca och druvorna skördas från samma egna vingårdar som man gör sin Vintage port från. Efter fottrampning får vinet fyra år i ekfat och en tid i butelj innan lansering.

Påskporten

Påskporten

Chefredaktör Anders Enquist om påskporten;
2019 Churchill’s Late Bottled Vintage Port

Det här är en pålitlig port som vi är trogna följeslagare till. En av anledningarna är att den i sina snygga 19,5% fungerar utmärkt som ett alternativ till det röda vinet när vi hamnar vid matbordet. Och med en årgång som denna när syran firar triumfer och där det tillsammans med en stenigt sirlandes jordmån uppstår rätta lager, transparens i intensiteten och vinöst markerande tanniner som stöttar och ger elegant energi, så är ”vi definitivt hemma”.

Vinet vinner strukturella landmarker således, och det råder en aningen mer rödnosigt ungmogen körbärstouch och citrusnyans i den annars mörka fruktighetens sötkryddiga sättningar av plommon, fikon, russin, mörk choklad och små kafferostade noter.  Kombinationen är både harmonisk och eldande, både vitalt fräscht och sensuellt mogen.

Det är en fin årgång av denna port, riktig fin.

91+p

2019 Churchill’s Late Bottled Vintage
Nr 8016 (375 ml, 19,5%) 139 kr
Douro, Portugal
På samma artikelnummer finns även helflaskan (750 ml, 239 kr)

Hitta porten på ditt närmsta Systembolag HÄR

Att inta:
Portvinet är för många ett givet inslag under årets mörkare och kallare månader och som ledsagare till lagrade ostar såsom Stilton, mogen cheddar eller varför inte till chokladdesserter – där portvinet bidrar till helheten. Lika fenomenal är porten i ensamt majestät under årets varmare tider. Gör som portugiserna själva och servera dig ett glas, lätt kylt port under en varm sommardag – oslagbart.

RELATERAD LÄSNING