Påsken står inför dörren och här passar vi på att tipsa om 5 olika drycker som alla har sin plats på högtidsbordet!
Bols Advocaat, 15%
[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”5,6,9″ ihc_mb_template=”3″ ]
Holland / Nr 657 (500 ml) 199 kr / 90
Vad finns det att säga om denna klassiker, egentligen? Gillar man (och det gör man ju…) eggnogg, äggtoddy, spettekaka, tiramisu, ägg, socker, ja, ni fattar galoppen, och diverse sprit så är det här inte bara något för påskbordet eller julbordet. Det är en ”cocktailefterrätt” året runt i sig.
Under årens lopp har butelj och etikett ”moderniserats”, och ni som minns de 30-40 senaste åren i era liv och även dammar av denna ägglikör lite oftare än gemene man kanske, vet då även att innehållet har förändrats till en elegantare och med distinkt krämig skapelse, med bevarad grundhållning. Riv lite muskot också över det hela emellanåt så saknar ni inte julen och eggnoggen överhuvudtaget.
Oppigårds Easter Ale, 5,3%
Sverige / Oppigårds Bryggeri / 500 ml / Nr 1374 / 29,90 kr / 91
Insteg i pilsnervärlden och det med rätt attityd. Mörka söta chokladanslag med viss lönnsirap, kakaopudrad hasselnötad kavring och citrusorange zestig beska i kanterna. Sötma, beska, fyllig, stram – snygg komplexitet där, och en mycket smakfull påskträff.
Läs gärna vårt påskölstest här >>
Charles Heidsieck Brut Réserve
Champagne / Frankrike / Charles Heidsieck / 77522 / 750 / 519 kr / 93 p
Chefsvinmakaren Cyril Brun med sitt team har gjort ett mästerligt jobb med Brut Réserve och skämt bort oss med en galet hög nivå. Nuvarande buteljering (basårgång 2017) lägger större fokus på de blå druvorna, inte minst pinot noir, och det noteras rödbäriga inslag med hallon i spetsen, blomaromatik, örtiga nyanser och en citrushintande touch i bakgrunden. Basvinet upplevs rikare än föregående buteljering och det ger oss en aning mer generös känsla i såväl doft som smak. Skolkrita, fransk nougat och rostat ljust bröd skänker spets och de dragen följer även med i smaken där nötigheten möter stenfrukt, rödbärighet och citrusmix. Moussen är krämigt smeksam i sin textur och det finns ett kalkigt syrligt fäste som balanserar upp . Eftersmaken handlar om renhet och är behagligt kvardröjande; det är bara att applådera att huset kan år ut och in leverera på en så hög nivå som man gör.
Lysholm Linie Aquavit
Norge / 700 / 59 / 295 kr / 93
Totalt lagras Linie 16 månader i fat innan buteljering. Det är en kumminorienterad doft som möter en, lätt uppbackad av pomerans, dill och de oxidativa tonerna från faten vilka skänker rondör. Smaken smeker och river fint på en och samma gång men det är övertag för finessen. Örtiga nyanser, lakrits och kummin sveps in i en fin söt känsla även om det är tal om en helt torr akvavit. Avslutet har apelsinfräschör och lätt kryddiga inslag och så kan jag inte låta bli att bara älska tonen av Kungen av Danmark-bröstkarameller som hänger kvar skönt efterhängset i gommen. En klassiker!
Susana Balbo Signature Rosé 2022
Mendoza / Argentina / Susana Balbo Wines / 750 ml / Nr 93564 / 159 kr / 90
Argentinas första kvinnliga vinmakare Susana Balbo har efter 42 års vinmakande hamnat i legendfacket, och hennes viner är alltid av hög kvalitet. Signatur Rosé har alltid varit ett stolt bidrag inom genren, och nya årgången är lika bra med sitt svalkande mineraliska driv och fäste som förväntat, och lite till. Druvblenden sauvignon blanc, semillon och torrontés som skördas på en vingård på över 1 000 meters höjd blommar, uttryckligen, av sig vindar av citrus, fläder, smultron och körsbär i en sammanhållen kamratanda och det är vad vi kallar en elegant rosé med uthålligt humör i avslutet.
[/ihc-hide-content]