Nr 7688201 Paul Jaboulet Hermitage La Chapelle 2014 – 1 299 kr – 60 flaskor La Chapelle är Paul Jaboulets mest kända vin, och en av Rhônedalens ikoner. Gjort på syrah från vinstockar med en ålder på 40 till 60 år och skördeuttag på endast 10-18 hl/ha. Urvalet av druvorna är mycket rigoröst, likväl som vilka viner som skall ingå i den slutliga blandningen. Vinet är lagrat 16 månader på ekfat. Passar till rejält smakrika rätter på mörkt kött – nötkött, älg eller annat kraftigt vilt. Paul Jaboulet rekommenderar lagring i 15 till 25 år. Nr 7834501 Paul Jaboulet Hermitage La Petite Chapelle 2014 – 469 kr – 120 flaskor Hermitage La Petite Chapelle är ett av Jaboulets mest omtalade viner på senare år, inte minst för att det rent av utmanar sin förnäma storasyster. Vinet är in i minsta detalj handgjort och handplockat från mycket gamla syrah-stockar. Det lagras upp till 18 månader före buteljeringen. Passar till anka, kyckling, gåslever och lättare kötträtter. Paul Jaboulet rekommenderar lagring upp till 20 år. Nr 7972701 Paul Jaboulet Hermitage le Chevalier Stérimberg 2014 – 439 kr – 96 flaskor Le Chevalier Stérimberg är en klassisk vit Hermitage, gjord på 65% marsanne och 35% roussanne från 35 år gamla vinstockar. Vinet är jäst på ekfat där det även fått genomgå malolaktisk jäsning, och är sedan lagrat på jästfällningen på faten i tio månader för maximal komplexitet. Passar till smakrika fiskrätter, fågel och kalvkött med milda gräddiga såser. Paul Jaboulet rekommenderar lagring i 6 till 35 år. Om kapellet ”La Chapelle” och riddaren Stérimberg Riddaren Gaspard de Stérimberg återvände 1234 hem från ett korståg som varat tio år. Skadad och trött ville han fjärma sig från världen och närma sig Gud. Han fick tillstånd att bygga ett kapell på Hermitage-kullen där han bosatte sig och levde resten av sitt liv som eremit. Han blev sedermera helgonförklarad och hans eremitboning – ”Hermitage” på franska – fick ge namn åt kullen.
Paul Jaboulet Hermitage La Chapelle 2014 lanseras nu till helgen
948