Hem Vinvärlden Paul Jaboulet Parallèle 45 Rouge – ett intro till en mästarproducent

Paul Jaboulet Parallèle 45 Rouge – ett intro till en mästarproducent

av Livets Goda

Paul Jaboulet Parallèle 45 Rouge: Firma Jaboulet hör till Rhônedalens mest anrika och inte minst är husets viner från Hermitage-berget legendariska samlarobjekt. En topproducent säkerställer dock alla led i näringskedjan och det innebär exempelvis att ett köp av firmans Côtes du Rhône – Parallèle 45 – ger konsumenten ett instegsvin som smakar så mycket mer än så. I våra glas, Paul Jaboulet Parallèle 45 Rouge 2021 – ett överlevererande vin!

Även om Paul Jaboulet är ett namn som går långt tillbaka i tiden så var det också en firma som hamnade lite snett under en längre period och där kvaliteten inte alls motsvarade de rättmätigt ställda förväntningarna. I mitten av 2000-talet började dock återresan när familjen Frey köpte domänen och påbörjade en omfattande restaurering och även konvertering av vingårdarna till såväl ekologiskt som biodynamiskt. Den drivande kraften har varit Caroline Frey och hon har fått Jaboulet att återigen nämnas med den allra största respekt, från instegsvin till crème de la crème-vinerna högst upp på piedestalen.

Vi brukar säga att en producent ska bedömas i alla dess led, inte bara för ett toppvin som man gör i liten produktion och där man kan vända och vrida på varje druva. Parallèle 45 är beviset på att Jaboulet fattat hur det funkar. Ett instegsvin, ekologiskt odlat, från gamla rankor och på en nivå som gör Jaboulet-namnet till ett av de stora igen.

Paul Jaboulet

Paul Jaboulet Parallèle 45 Rouge 2021, Côtes du Rhône, Frankrike

Med Parallèle 45 får vi en Côtes du Rhône som vill vara mer än blott ett instegsvin, och lyckas rätt enastående bra med det. Appellationsnamnet blir lätt en uppsamlingsplats för allehanda mediokra försök att snylta på Rhônenamnets renommé men här får vi ett vin som redan vid första sniffen basunerar ut sitt seriösa anslag med fint samspel mellan grenache och syrah. Svartpeppriga toner lindas in i ett violblommigt uttryck, garriguen är tydlig och likaså får vi bacon, bröstkarameller, kirsch och lagerblad i ett klassiskt doftspel. Munkänslan ger ett följsamt vin men ändå med bakomliggande tanninstruktur, bra täthet, rödbärigt skärpt och syrlig frukt med svaga stänk av blodcitrus, örtiga instick med oregano i spetsen och ett behagligt värmande avslut i torr stil.

89 p

Här får vi ett rött med brett användningsområde, mycket tack vare den fina syraskärpan i vinet. Lammkotletterna ingnidna i örter och vitlök, höstgrytan på vilt men prova det även till tomatbaserade rätter, en auberginegratäng exempelvis eller varför inte ha ratatouille som tillbehör till en köttbit.

Det ekologiska Parallèle 45 Rouge i årgång 2021 finns i ett antal Systembolagsbutiker och till övriga beställer du det utan extra kostnad. Flaskan (750 ml, 14%) har artikelnummer 22800 och kostar 119 kronor.

Till Jaboulets Parallèle 45 Rouge på Systembolaget HÄR >>>

Vill du läsa mer om Jaboulet, se vår artikel i aktuella Petit Livets Goda #167

RELATERAD LÄSNING