Hem Vinvärlden Paulo Veglios Cascina Roccalini – en Barbaresco att lägga på minnet

Paulo Veglios Cascina Roccalini – en Barbaresco att lägga på minnet

av Livets Goda

Paulo Veglio är för de flesta förmodligen ett relativt okänt namn och det finns anledningar till det. Dels den lilla mängd vin han faktiskt producerar, det rör sig om en bit under 10,000 ett generöst år men också det faktum att han inte buteljerat särskilt länge under egen etikett förklarar.

Paulo sitter på högklassig mark i Barbaresco men sålde under flera år druvorna till Bruno Giacosa innan han till sist tog modet till sig och började sitt Cascina Roccalini. Som den enda i familjen med en vilja att bli vinmakare så gick han i lära hos diverese odlare i området och startade redan som ung med att jobba i vingården och ta till sig från de äldre. Vingårdarna fanns i familjen sedan länge men hans föräldrar hade inte tiden att ta hand om den, kanske inte heller passionen.

Paulo Veglio är en traditionell vinmakare och det flörtas inte med några nymodigheter. Stor vikt läggs på vingården och dess omgivningar och trots att hans familj äger runt tjugo hektar så är endast en fjärdedel odlat med rankor. Orsaken är enkel; Paulo vill inte hänge sig åt monokultur utan vill ha omgivningens positiva påverkan. Därför är även vingårdarna skötta ekologiskt.
Vinifieringsmässigt så handlar det om lång tid med skalkontakt, betongtankar och gamla botti. Och inget borttaget eller adderat. Ingen klarning eller filtrering och mängden svavel vid buteljering är blott den nödvändiga minimala dosen. Resultatet?

2015 Barbaresco, Cascina Roccalini
Klingande ren doft med markerad blommighet, solmogna men aldrig yppiga körsbär, mylla och en renhet som berör. Årgångens solvärme finns med och Paulo har lyckats få den ganska älskvärd i sitt rika uttryck. Växer oerhört med luft. I gommen ett vin som lyckas kombinera en generös bärfrukt med ett närmast slankt utförande och täta men så finkorniga tanniner att man blir salig. Upplevelsen är juicy men med djup som dessutom komer förstärkas med lagring. Och mitt i allt detta så driver energin vinet framåt och man vill bara smaka lite till. 15% säger etiketten men vem bryr sig liksom. Det är balansen som avgör och känslan vinet ger i en.

Intrycket: 94/100 LGP

Cascina Roccalini importeras till Sverige av Vinolio. Kvoterna hit är små så får du inte tag på en flaska kan ett tips vara att söka det på restaurang som främst varit kund av vinet.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING