Hem Vinvärlden Pazo das Bruxas – ibland blir allt bara så rätt

Pazo das Bruxas – ibland blir allt bara så rätt

av Livets Goda

Samtidigt som det är en i grunden utmärkt tjänst, tripadvisor, så är den vansinnigt svår att få grepp om. Översvallande positiva kommentarer mixas med det rakt motsatta och till slut vet man varken ut eller in. Så vi frågar istället några öbor i förväg vart man bäst käkar om fällorna vill undvikas. Vilket visar sig vara helt rätt. Inte minst när det kommer till anspråkslösa Caldoso i Punta Brava. Lagom ingömt i ett hörn av stranden, det krävs en omväg för att ta sig dit, men när man väl funnit rätt gränd så är det bara att hoppas de enbart spansktalande kyparna har ett bord till en. För de är inte många till antalet, borden.

Punta Brava & Caldoso i mitten

Språkförbistringen till trots, det är lätt att välja på Caldoso för här kommer man in med ett fat dagsfärsk fisk som det bara är att peka på. Vi faller för en corvina, ett slags havgös, och firren grillas hel med rikliga mängder olivolja och vitlök. Men först in med ett gäng stora räkor som fått samma behandling men med kryddstark chili adderat till ingredienserna. Och vinet till, ja det var lätt att välja…

När en vinlista består av ungefär fem vita och fem röda och det dyraste vita rätt och slätt heter albariño så känns valet givet – särskilt när priset är en eurotjuga. Så galet kan det ju ändå inte gå när vi har att göra med en favoritdruva. Ut kommer kyparen med 2017 Pazo das Bruxas från Torres i Rias Baixas, en årgång som det snabbt visar sig, gör jobbet ganska lysande till de heta räkorna tack vare vinets fina, nästa småfeta persiko- och aprikosfruktighet. Men syran i vinet håller uppe det hela och tillsammans med en näve vita blommor och citrus samt lime så fångar det även upp den grillade fisken som är så färsk att den närmast ramlar sönder. Och aldrig att den smakrika grillningen tar över utan vinet har bra djup och intensitet för att lira väl tillsammans med corvinan.

Att sedan notera att albariñon ifråga dessutom återfinns i Systembolagets beställningssortiment gör ju knappast saken sämre, till sympatiska 137 kronor. Gillar du albariño / alvarinho så är Torres version värd att kika närmare på – inte minst 2017 har en smakprofil som gör att vinet klarar en hel del intryck från tallriken. Och till sommaren när det grillas igen, då ses vi Pazo das Bruxas.

Intrycket: 89/100 LGP

Vinet finner du >>> HÄR

På Systembolagets hemsida anges 2015 som årgång men det är 2017 som anländer vid beställning. Uppdatering pågår.

Du vet väl att Livets Goda och Whisky & Bourbon finns på Instagram? Följ oss gärna på @livetsgoda_magazine

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING