Hem Vinvärlden Penfolds 802.A Superblend, 99p

Penfolds 802.A Superblend, 99p

av Anders Enquist

I samband med Penfolds Collection 2021 firade Grange 70-årsjubileum med årgång 2017, och dessutom presenterades samtidigt med jubileet, två nya Cabernet-Shiraz Superblends; 802.A och 802.B i årgången 2018. 802.A lanseras imorgon på Systembolaget.  

De två nya 802.A och 802.B har båda cabernet sauvignon och shiraz från samma regioner i South Australia; Barossa Valley, McLaren Vale, Coonawarra, Wrattonbully, Robe och Clare Valley. 802A som är det vinet som kommer lanseras i Sverige, har druvblenden 68% cabernet sauvignon och 32% shiraz. Lagringen skedde separat i 22 månader i amerikanska ekfat innan slutblenden gjordes.

802B har druvfördelningen 55% cabernet sauvignon och 45% shiraz. Lagringen varade i 19 månader i hälften använda och hälften i ett år använda fat. Detta vin kommer inte lanseras förrän i slutet av sommaren 2022. Dessa två ”superblends” är avsedda att produceras regelbundet.

2018 Penfolds 802.A Superblend

Nr 94305 / 5 999 kr / 99
Densiteten i vinets färg är som ett oigenomträngligt fort men inledningen är dov med ett oforcerat, smått förvånande lugn i tannindrivet, som är som en pursilkig matta med kashmir i tyget. Men vinet rör på sig glaset konsekvent, steg för steg, målinriktat. Det mörka har ljus, tätheten har syra och druvornas egenskaper öppnar upp allt eftersom. Ceder, cassis, plommon, björnbär, tobak, rostade kaffebönor, allt faller på plats.

Viskositeten är ljuvlig, den silkeskramandes tanninmattan består och den vegetala vinden ger mer torkad italiensk ört som basilika, rosmarin och lavendel, liksom lakrits och mynta. Det drar vissa maritima vindar i detta.

En pepprig kryddighet visar sig, mer vit än svart, men som med allt annat i detta vin så ligger den djupt i basen och mot avslutet visar sig både tomater, blodcitrus och pomerans och i sista tonen bjuder frukten i vinet upp till en närapå juicy stringens.

Det är stort, intensivt och oerhört fokuserat, men som med en bra musikproducent hanterar en uttrycksfull låt, så har vinet fått andningshål och luft och lämnar oss utan tungmod och med en mer melankoliskt ljuv melodi i sinnet.

Det är ett stort och välkommet vin i Penfolds range.

Vinet släpps imorgon på Systembolagets webblansering, vilken ni finner HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING