Hem Vinvärlden Penfolds California Collection: 98p till Quantum Bin 98 Cabernet Sauvignon

Penfolds California Collection: 98p till Quantum Bin 98 Cabernet Sauvignon

av Anders Enquist

Efter 20 års förarbete i Kalifornien släpptes äntligen Penfolds California Collection internationellt under 2020. Kollektionen består av fyra premiumviner i årgång 2018. I Sverige lanseras vinerna nu den 19:e maj på Systembolaget och via Winefinder. Livets Goda har provat vinerna (i slutet av denna artikel) och tog även i samband med den svenska lanseringen ett samtal med Penfolds snart legendariske chefsvinmakare Peter Gago. Är du premiumkund på Livets Goda så kan läsa om detta här och nu på livetsgoda.se.

Av Anders Enquist

”Vi är mycket stolta över den unika ”Penfolds House Style”. Det är en vinframställningsstil som inte är begränsad av region, vingård eller land.”

  • Peter Gago, chefsvinmakare, Penfolds

Quantum Bin 98 Cabernet Sauvignon, Bin 149 Cabernet Sauvignon, Bin 704 Cabernet Sauvignon
Och Bin 600 Cabernet Shiraz är namnen på de fyra vinerna som nu släpps i Sverige.
Det som omedelbart känns som en röd tråd i samtliga fyra viner och som undertecknad påpekar i pratet med Peter Gago, är att det känns som att Penfolds i de kaliforniska vinerna investerat i att ha en fräsch kraft, med transparens och eleganta slag i utdelningen. Mer Muhammad Ali än Mike Tyson. Vinerna dansar, är vitala, har stark mineralitet och bra syra. Men det finns tyngd i slagen också.

God middag Peter, ni har arbetat med Kalifornien-projektet i över 20 år, vad gjorde att det tog så lång tid att presentera den första kommersiella årgången?

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING