Det perfekta skaldjursvinet i ny årgång

Livets Goda 15 Jan, 2019
Vin Har du kört fast i gamla hjulspår, väljer viner och druvor du är bekant med? Sitter det fortfarande djupt inpräntat att det är Loires Muscadet som gäller när det vankas ostron och skaldjur? Då är det dags att stifta bekantskap med Languedoc-Roussillons motkombattant, Picpoul de Pinet!


Picpoul, ibland stavat piquepoul, och då med tillägget ’de Pinet’ är en appellation i det mer välkända Languedoc-Roussillon. Den syrapigga druvan har en historia som går långt tillbaka i området och var förr oerhört betydelsefull för inte minst regionens vermouth. Nästan all picpoul odlas här, söder om Montpellier och precis vid mäktiga Thau-lagunen. En havsbassäng som för övrigt står för en överväldigande majoritet av Frankrikes ostronodlingar.
 

"... flörtas det friskt med såväl näsa som gom."

 
Vinerna från Languedoc-Roussillon har i Gérard Bertrand en fantastisk ambassadör för regionens mångfald och denne har lagt ner ett stort arbete med att öka dess renommé på en internationell nivå. Dessutom är han en ivrig anhängare av hållbar odling och har som mål att 2020 ska alla hans egendomar, 14 till antalet, vara ekologiskt eller biodynamiskt certifierade. Denna vecka har vi provat Bertrands nylanserade 2018-årgång av husets Picpoul de Pinet.


Livets Goda om 2018 Picpoul de Pinet
Förra året så charmades vi till max av Bertrands fina 2017 Picpoul de Pinet och nu lanseras den nya årgången av vinet. Precis som med den tidigare versionen så flörtas det friskt med såväl näsa som gom. Och vi säger inte emot för det här är sannerligen ett vin med sin alldeles egna karaktär - ett som sticker ut ur mängden.
 

"Personligheten är vinets styrka..."

 
Det ungdomliga är av högst förklarliga skäl ännu det drivande i doftintrycket och det är också det som gör Picpoul de Pinet så passande till havets läckerheter. Fruktinslagen, uppbackade av en charmerande blommighet, närmast hoppar ur glaset och vi finner allt från saftiga persikor, aprikos, melon till citrusnyanser. De maritima vindarna är där och det hintas även en del ljusa röda bär och kryddig färskost. Stenfrukterna vill ha lite mer att säga till om i den syrafräsiga smaken, inte minst päronen, och denna lindas in i en solmognad där renheten är vinets signum. Diskret sälta följs upp av ett kryddigt anslag och allt knyts samman i ett smeksamt men likväl distinkt smakintryck. Personligheten är vinets styrka och det är glädjande att notera appellationens växande popularitet de senaste åren för det är onekligen mycket karaktär för den lilla slanten.
 
Bertrands Picpoul de Pinet passar förträffligt i flera sammanhang men bäst är det kanske ändå till ostron, musslor, havskräftor och hummer då druvan har den fina egenskapen av att neutralisera sälta och jod i blötdjur och skaldjur.
 
89 LGP / Livets Goda
 
2018 Picpoul de Pinet
Nr 79175 (750 ml), 109 kr
Languedoc-Roussillon, Frankrike
 

Hyllade årgångar från Penfolds - lanseras i September

Vin För många vinentusiaster är lanseringen av The Penfolds Collection en…
22 Aug, 2019

Fyra anledningar till att skaffa Premium

Vin Livets Godas digitala Premiumtjänst är en perfekt partner för dig…
16 Aug, 2019

Soalheiro ny producent hos Ward Wines

Vin Vinhuset Soalheiro är pionjär när det gäller att producera vin…
20 Aug, 2019

Visit Sweden ska hjälpa matföretag att profilera hållbarhet

Mat och Restaurang Bland utländska turister förknippas Sverige starkt med hållbarhet och trender…
20 Aug, 2019

Unik och exklusiv låda med viner från Jean Louis Chave

Vin Jean Louis Chave är en av Rhônedalens topproducenter. Nu lanserar…
19 Aug, 2019

dags för Quercus IV Mongolica

Whisky och Bourbon Den 6 september släpps Quercus IV Mongolica från High Coast…
19 Aug, 2019
Artikelarkivet