Hem Vinvärlden Det perfekta skaldjursvinet i ny årgång

Det perfekta skaldjursvinet i ny årgång

av Livets Goda

Picpoul, ibland stavat piquepoul, och då med tillägget ’de Pinet’ är en appellation i det mer välkända Languedoc-Roussillon. Den syrapigga druvan har en historia som går långt tillbaka i området och var förr oerhört betydelsefull för inte minst regionens vermouth. Nästan all picpoul odlas här, söder om Montpellier och precis vid mäktiga Thau-lagunen. En havsbassäng som för övrigt står för en överväldigande majoritet av Frankrikes ostronodlingar.

 

”… flörtas det friskt med såväl näsa som gom.”

 
Vinerna från Languedoc-Roussillon har i Gérard Bertrand en fantastisk ambassadör för regionens mångfald och denne har lagt ner ett stort arbete med att öka dess renommé på en internationell nivå. Dessutom är han en ivrig anhängare av hållbar odling och har som mål att 2020 ska alla hans egendomar, 14 till antalet, vara ekologiskt eller biodynamiskt certifierade. Denna vecka har vi provat Bertrands nylanserade 2018-årgång av husets Picpoul de Pinet.


Livets Goda om 2018 Picpoul de Pinet
Förra året så charmades vi till max av Bertrands fina 2017 Picpoul de Pinet och nu lanseras den nya årgången av vinet. Precis som med den tidigare versionen så flörtas det friskt med såväl näsa som gom. Och vi säger inte emot för det här är sannerligen ett vin med sin alldeles egna karaktär – ett som sticker ut ur mängden.
 

”Personligheten är vinets styrka…”

 
Det ungdomliga är av högst förklarliga skäl ännu det drivande i doftintrycket och det är också det som gör Picpoul de Pinet så passande till havets läckerheter. Fruktinslagen, uppbackade av en charmerande blommighet, närmast hoppar ur glaset och vi finner allt från saftiga persikor, aprikos, melon till citrusnyanser. De maritima vindarna är där och det hintas även en del ljusa röda bär och kryddig färskost. Stenfrukterna vill ha lite mer att säga till om i den syrafräsiga smaken, inte minst päronen, och denna lindas in i en solmognad där renheten är vinets signum. Diskret sälta följs upp av ett kryddigt anslag och allt knyts samman i ett smeksamt men likväl distinkt smakintryck. Personligheten är vinets styrka och det är glädjande att notera appellationens växande popularitet de senaste åren för det är onekligen mycket karaktär för den lilla slanten.
 
Bertrands Picpoul de Pinet passar förträffligt i flera sammanhang men bäst är det kanske ändå till ostron, musslor, havskräftor och hummer då druvan har den fina egenskapen av att neutralisera sälta och jod i blötdjur och skaldjur.
 
89 LGP / Livets Goda
 
2018 Picpoul de Pinet
Nr 79175 (750 ml), 109 kr
Languedoc-Roussillon, Frankrike
 
image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING