Periquita med spets!

Även om röd Periquita är ett storsäljande och omtyckt vin, är det enkelt och inte vidare nyanserat. För futtiga 67 kronor kan man heller inte begära särskilt mycket av ett vin. Ställer man det mot sitt större syskon Periquita Reserva märks detta tydligt, trots att det senare vinet bara kostar 79 kronor, inte heller det särskilt mycket för ett vin. Att Periquita Reserva är så påtagligt mycket bättre vin med både djupare frukt och mer seriös kryddighet och struktur, beror bland annat på att urvalet av druvor är något striktare. I denna cuvée har 50 procent Castelão fått sällskap av de mer intressanta portugisiska druvsorterna Touriga Nacional och Touriga Franca, dessutom har vinet uppfostrats dubbelt så lång tid i båda nya och äldre ekfat. Vill man byta upp sig ännu mer, gör man till den nya prestigetappningen Periquita Superyor som gjordes första gången 2008. Denna cuvée kommer från en sandig 5 hektar stor lott med gamla stockar, som alltid har gett viner av särskilt fin kvalitet. Det nya vinet görs till ungefär 92 procent av Castelão och resten Cabernet Sauvignon och Tinta Francisca, vilka trampas i 3 000 liter stora lagares för skonsammas möjliga extraktion. Under jäsningen, som sker vid ungefär 28 grader i de öppna lagares, dras vinet över till helt nya franska ekfat för att genomgå malolaktisk jäsning och lagring under totalt 14 månader. Alltså på alla sätt en mer seriös satsning. Vinet bjuder på en djup färg, stor och intensivt mörkfruktig doft med ett uns solsötma och en fint animaliskt kryddighet av helt annan dignitet än den man finner i de billigare syskonen. Smaken är djup, homogen och fint balanserad med en generös men ändå polerad tanninstruktur, och även längden talar sitt tydliga språk – det är ett vin som vinmakaren Domignos Soares Franco har lagt ner mycket arbete på. Till Systembolaget kommer det 600 flaskor den 1 juni, och priset ligger på 299 kronor.