Hem NyheterNyhet WB Pernod Ricard Sweden välkomnar den exklusiva hantverksmezcalen Del Maguey Vida till sin produktportfölj

Pernod Ricard Sweden välkomnar den exklusiva hantverksmezcalen Del Maguey Vida till sin produktportfölj

av Livets Goda

Pernod Ricard Sweden välkomnar den ekologiska hantverksmezcalen Del Maguey Vida till sin produktportfölj. Del Maguey Vida är en rustisk och komplex mezcal som avnjuts lika bra på egen hand som i drinkar. Mezcalen från Oaxaca, Mexiko finns nu tillgänglig i Systembolagets sortiment.

Del Maguey Vida är en ekologisk mezcal från byn San Luis Del Río i Oaxaca i Mexiko och görs uteslutande på agavesorten Espadín. Del Maguey anses som det första internationella varumärket av hantverksmässigt producerad mezcal.

Mezcal är ett äkta hantverk som produceras enligt 500 år gamla traditioner och processer i olika byar runt om i södra Mexiko. Till skillnad från tequila, som endast får tillverkas av blå tequila agave, får man använda betydligt fler av de över 200 olika mexikanska agavearterna till mezcal. Även geografin – var man får tillverka de båda mexikanska spritsorterna – skiljer sig åt och tas noggrant upp i respektive regelverk.

När man tillverkar mezcal bakar man först agavens stam i vedeldade jordgropar och det är här den karaktäristiska rökigheten kommer in i bilden. Sedan pressar eller krossar man agavestammarna med hjälp av ett stort stenhjul kallat tahona. Juicen från pressningen får jäsa naturligt utan tillsatt jäst och slutligen destilleras den i traditionella små pannor av koppar, lera och sten.

-Traditionellt dricks mezcal främst rent eller till mat på grund av spritens robusta och komplexa karaktär. En klassisk servering från Oaxaca är att man har ett litet glas mezcal att sippa på en och en tjock skiva apelsin kryddad med sal de gusano* (ett chilisalt gjort på rostade larver), säger Björn Kjellberg, Brand Ambassador, Pernod Ricard Sweden.

Del Maguey grundades 1995 av den internationellt erkända konstnären Ron Cooper. Del Magueys produkter tillverkas enligt principen ”Single Village Mezcal” som går ut på att varje att lyfta fram den unika karaktär varje producerande by har och på så sätt bevara denna urgamla sprittradition och kultur.

Förutom Del Maguey Vida som finns på Systembolaget lanserar även Pernod Ricard följande uttryck av Del Maguey mot restaurang: Del Maguey Chichicapa, Del Maguey Jabali och Del Maguey Tobala.

*Sal de gusano
En variant på sal de gusano är enkelt att blanda ihop hemma. Blanda flingsalt med chiliflingor eller rökt chilipulver, rationering ca 5:1, dvs. var generös med saltet.

Del Maguey VidaPris: 699 kr
Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 42%
Artikelnummer: 87519

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING