Hem Whisky & Bourbon Personlig Nikka whisky och mjuk romelegans

Personlig Nikka whisky och mjuk romelegans

av Anders Enquist

Av Anders Enquist
Personlig whisky från Nikka och mjuk romelegans från Abuelo kan vi bland annat hitta på morgondagens lansering på Systembolaget -fredag den 27:e mars.

Miyagikyo Distillery´s historia kan dateras 1965 när Masataka Taketsuru köpte två coffeypannor från Skottland som han fraktade över till Kobe där han skulle bygga sitt andra destilleri.
En jordbävning omkullkastade planerna och istället byggdes destilleriet vid Sendai dit pannorna fraktades och 1969 kunde den första spriten produceras. I november förra året kom den fina grain whiskyn, nu är det dags för malten…

Nikka Coffey Malt 45%
Miyagikyo Distillery / Nr 11013 / 691 kr / 94p
1 500 buteljer till Sverige. Importör: Symposium
Fyllig, varm och ombonande struktur med en maltig arrak och vaniljhintad sötma som uppstår från de förkolnade bourbonfaten och ett lätt kryddtorrt anslag. Ja, det uppstår en viss sinnlighet i första gomträffen här. Den sinnligheten släpper aldrig greppet. Spelet är utsökt och får mig in i vintankar med mineraliskt citrusnosiga silkiga kanter och fallfruktsmogna äpplen i par med supermogna körsbär. Baske mig om jag inte är där och nosar på en mäktig cabernet sauvignon också.

Jag vill nog påstå att denna whisky har ett unikt uttryck och identitet. Kanske är det kolonnpannorna i processen som skapar det, kanske är det behandlingen av faten. Underfundigt och vilket som, riktigt bra är den!

Ron Abuelo Two Oaks XII  40%
Pesé, Herrera Province, Panama / Nr 40684 / 598 kr / 93p
1 200 buteljer till Sverige. Importör: Symposium
Denna rom har fått sin 12-åriga slutlagring i Tennesse whiskyfat med slutsteg i extra hårt rostade ny amerikansk ek och detta har gett en mycket förförisk choklad och kaffemörk, elegant, maritim och tropiskt vegetal djupfruktig rom. Kraften är transparent och luftig, kryddigheten rund och den mörka sockerrörssötman med sina vaniljslungade mogna apelsin och lätta lakritsvindar bär en fin beska som skapar en snyggt torr tråd som ger stringens. Snygg, elegant, kvalitativ och social rom som slinker ner så lätt och trivsamt men utan att bli konturlös disco eller melodilös pop.

Ansedda Don José Varela Blanco för övrigt, började historien Ron Abuelo med att grunda ett sockerbruk 1908 som kom att bli landets största och det var hans söner som fick uppgiften att sedan producera rom.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING