Hem Vinvärlden Peter Sisseck, mannen bakom Pingus, blir Sherryproducent

Peter Sisseck, mannen bakom Pingus, blir Sherryproducent

av Livets Goda

Nyheten om Sisseck’s förvärv som sker tillsammans med Carlos del Rio Gordon-Dieze, en släkting till välkända Gonzalez-Byass, offentliggjordes förra veckan i spanska El Mundo, och frågan är om inte detta är precis den boost som Sherry kan behöva – och förtjänar. Peter Sisseck är ett världsnamn och när ett sådant går aktivt in i Sherry lär det bli åka av. Sisseck menar att Fino Sherry är Spaniens största vita vin och planen är att inom ett par års tid börja producera ett eller två premium-Fino. Tanken är inte att producera Fino som ska sticka iväg norrut prismässigt men Peter Sisseck menar ändå att det inte är hållbart i längden att högklassig Fino säljs till löjeväckande låga prisr.

Soleran som förvärvats startades redan 1940 av dåvarande almacenistan Ángel Zamorano Corrales i Calle San Francisco Javier, i Jerez. Juan Piñero köpte den för drygt ett decennium sedan för att återuppliva den ansedda etiketten Camborio. En solera är en blandning av viner i olika åldrar och faten som vinet lagras i, ligger i så kallade criadera, rader ovanpå varandra. När delar av det äldsta vinet tappas från nedersta raden så fylls fatet på med vin från raden ovanför. Snittåldern på Sisseck’s solera är drygt nio år vilket är anmärkningsvärt högt på en Fino.

Välkommen till Jerez Peter Sisseck! Det här kan bara bidra till ett oerhört välförtjänt lyft för ett av vinvärldens mest underskattade.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING