Hem NyheterVinnyhet Petit Manseng från Château de Cabidos

Petit Manseng från Château de Cabidos

av Livets Goda

Onsdagen den 7:e april lanseras Cabidos Gaston Phoebus Petit Manseng Sec 2017 som en tillfällig exklusiv lansering på Systembolaget. Varunr: 93295-01 | pris 169 kr | 750 ml | alk. 14,5% VOL | inköpt volym är 1 200 flaskor. 

Château de Cabidos ligger i sydvästra Frankrike, nästan halvvägs mellan Biarritz och Toulouse. Vinet tillverkas av 100% Petit Manseng som skördas för hand i små backar för att inte skada druvorna. Man använder små pressar och 1 000L tankar för att kunna vinifiera olika lotter separat. Jäsningen sker i små ståltankar och efter det lagras vinet 12 månader i 2-3 år gamla Bourgognefat.

Anders Rüster på Moestue Sverige beskriver vinet så här, ”det har en uttrycksfull frisk doft av aprikoser, tropisk frukt och ananas. Smaken är mycket frisk med generös frukt och en lång komplex mineralbetonad eftersmak”.

Château de Cabidos, grundat 1419, är en liten familjeägd producent strax söder om byn Cabidos. Vinmakare sedan 2007 är Méo Sakorn-Sériès. Méo är något så ovanligt som en thailändsk vinmakare i Frankrike. Hon utsågs av Guide Hachette 2020 till årets vinmakare i sydvästra Frankrike för sina fantastiska Petit Manseng viner. Hon har även fått Ordre National du Mérite av den franska presidenten för sina insatser inom jordbruksnäringen.

Château Cabidos har 9 hektar vingårdar varav 7 är planterade med Petit Manseng. Jordmånen består av kalkhaltig lerjord med högt inslag av stenar och grus vilket ger bra dränage.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING