Hem NyheterVinnyhet Philipponnat Royale Réserve Non Dosé – Exklusiva bubblor i begränsad upplaga

Philipponnat Royale Réserve Non Dosé – Exklusiva bubblor i begränsad upplaga

av Livets Goda

Den 17 mars släpps 2400 flaskor av knastertorra Philipponnat Royale Réserve Non Dosé i Systembolagets tillfälliga sortiment. Det är fjärde gången som dessa bubblor säljs i Sverige.

Det anrika champagnehuset Philipponnat använder samma stilla basvin i både sin Brut och Non Dosé, ett hantverksförfarande som väldigt få champagnehus kan skryta om. Till skillnad mot exempelvis Philipponnat Brut finns det inget socker i den liqueur d’expédition som Non Dosé toppas upp med efter degorgeringen. Non Dosé är årgångslös, men basvinet är gjort på druvor från skörden 2018.

Vinet görs på 68 % pinot noir, 29 % chardonnay och 3 % pinot meunier, alla från Grand- och Premier Cru-lägen i hjärtat av Champagne. Endast musten från den första pressningen används. Vinet jäser först till ett vanligt basvin och genomgår delvis malolaktisk jäsning. Det unga vinet blandas sedan med reservviner. Trettio procent av reservvinerna lagras på gamla ekfat för att öka vinets komplexitet. Vinet får sedan vila i över tre år på jästfällningen innan degorgering och omkorkning. Precis som namnet antyder är det ingen dosage i vinet.

Nr: 90352 | 459 kr | 12,5 % vol. | 750 ml | Sockerhalt 0,9 g/l l Tillfälligt sortiment exklusiv

RELATERAD LÄSNING