Den 2 maj släpps 3 000 buteljer av Philipponnat Royale Réserve Non Dosé. Champagnen är ett fantastiskt exempel på buteljering helt utan tillsatt socker och resultatet är både transparent, elegant och uppfriskande. Artikelnummer: 92362, 529 kr.
Champagne Philipponnat Royal Reserve Non Dosé är ett fint exempel på buteljering helt utan tillsatt socker. Den knastertorra champagnestilen blir allt mer eftertraktad och går under beteckningen non dosé, zéro dosage eller brut nature. Genom att avstå adderingen av socker anser många att vinets terroir får lysa ännu tydligare och för Philipponnat Royal Reserve Non Dosé är det helt klart så.
Den ansedda champagneproducenten Philipponnat använder samma (stilla) basvin i både sin Brut och Non Dosé, ett hantverksförfarande som väldigt få champagnehus kan skryta om. Till skillnad mot Philipponnat Brut finns det alltså inget socker i den liqueur d’expédition som Non Dosé toppas upp med efter degorgeringen. Non Dosé är årgångslös, men basvinet är gjort på druvor från skörden 2020.
Vinet görs på 65 procent pinot noir, 32 procent chardonnay och 3 procent pinot meunier. Druvorna kommer huvudsakligen från Grand- och Premier Cru-lägen i hjärtat av Champagne. Endast musten från den första pressningen, som går under namnet ”la cuvée”, används. Vinet jäser först till ett vanligt basvin (från skörden 2020) och genomgår delvis malolaktisk jäsning. Det unga vinet blandas sedan med reservviner. Trettio procent av reservvinerna lagras på gamla ekfat i varierande storlekar (från 228 liter upp till 4 600 liter) för att öka vinets komplexitet. Vinet får sedan vila i fyra år på jästfällningen, vilket är betydligt längre än minimikravet på tolv månader för årgångslös champagne, innan degorgering och omkorkning.
Läs mer om Philipponnat här.
Philipponnat Royale Réserve Non Dosé | Nr: 92362 | 529 kr | 12,5 % vol. | 750 ml | TS