Hem Vinvärlden Picpoul de Pinet – för att din skaldjurssallad kommer älska vinet!

Picpoul de Pinet – för att din skaldjurssallad kommer älska vinet!

av Livets Goda

Nyfiken? Gillar att prova udda druvor? Vill ha det perfekta vinet till din skaldjurssallad i sommar? Då är det dags att stifta bekantskap med södra Frankrikes vita och högst personliga Picpoul de Pinet!

Picpoul de Pinet är en appellation i det mer välkända Languedoc-Roussillon. Druvan picpoul har en historia som går långt tillbaka i området och var förr oerhört betydelsefull för inte minst regionens vermouth. Nästan all picpoul i Frankrike odlas i området söder om Montpellier och precis vid den mäktiga Thau-lagunen som är något av landets ostronbank.

I veckans Livets Goda-tips så är det just picpoul i glaset och från regionens kanske främste ambassadör, Gérard Bertrand.

Livets Goda om 2018 Gérard Bertrand Picpoul de Pinet
Maxad ungdomlig charm möter oss i doftintrycket och det är också så fransosen helst dricker sin picpoul. Det fruktiga och expressiva, uppbackat av en diskret vitblommighet och maritim vind, närmast väller ur glaset och det hintas om allt från saftiga aprikoser och cantaloupmelon till citrus. Stenfrukterna kikar fram mer i den pigga och aromatiskt friska smaken, inte minst päronen, och dessa får sällskap av en solmognad med renheten som vinets främsta kännetecken. Diskret sälta följs upp av ett kryddigt anslag och allt knyts samman i ett avslut som stannar kvar behagligt länge. 

”…det är urgott”

 Personligheten är vinets styrka och det är glädjande att notera områdets växande popularitet de senaste åren för Bertrands picpoul är onekligen mycket karaktär för den lilla slanten. Prova vinet till skaldjurssalladen, till ostron, musslor, havskräftor och hummer då druvan har den förträffliga egenskapen att neutralisera sälta och jod i blötdjur och skaldjur.

Vårens vita stavas Picpoul de Pinet!

89 LGP / Livets Goda

2018 Gérard Bertrand Picpoul de Pinet
Nr 79175 (750 ml), 109 kr
Languedoc-Roussillon, Frankrike

Vinet kan ni beställa via Systembolaget här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING