Picpoul de Pinet från Gérard Bertrand –skaldjurens bästa vän

Livets Goda 6 Nov, 2018
Vin Picpoul, ibland stavat piquepoul, och då med tillägget ’de Pinet’ är en appellation i det mer välkända Languedoc-Roussillon. En gång i tiden, vi pratar ett par hundra år bakåt, var den vida populär i Frankrike och tillsammans med en annan sydfransk sort, clairette blanche, så blandades den till ett vin som gick under namnet Picardan. Sannolikt ett vin med noterbar sötma...


En riktig vän till höstens skaldjur....

Vinlusens härjande under senare hälften av 1800-talet tog kål på vinet som snabbt försvann från folks radar. Men den naturligt syrapigga picpoul överlevde och klarade sig fint tack vare sin förmåga att trivas i sandrik mark, till lusens stora förtret. Och sand, ja det finns gott om söder om Montpellier, precis vid mäktiga Thau-lagunen.

"...charmen kopplas på från första sniffen ...


Vinerna från Languedoc-Roussillon har i vinhuset Gérard Bertrand en ambassadör för regionens mångfald och den tidigare rugbyspelaren har lagt ner ett stort arbete med att öka dess renommé på en internationell nivå. Dessutom är han en ivrig anhängare av hållbar odling och har som mål att 2020 ska alla hans egendomar, 14 till antalet, vara ekologiskt eller biodynamiskt certifierade. Veckans Livets Goda Tipsar blir således Bertrands charmiga Picpoul de Pinet.

Livets Goda om 2017 Picpoul de Pinet
Här kopplas charmen på från första sniffen och det bjuds bästa tänkbara fruktcocktail som innehåller allt från tropisk frukt, honungsmelon och persika till lite kryddiga mandarinskal som strössel på toppen. En blomsteräng pustar förbi, likaså ett stänk citrusfrukter och intrycket är sådär härligt solvarmt utan att det går ut över fräschören.

I gommen så är det här ett vin som initialt sätter syrligheten i centrum men den får raskt sällskap av en viskös känsla med kryddiga fruktinslag där främst aprikos, melon och citrus noteras men även ett stänk äpple kan förnimmas. Och så detekteras en diskret sötma som balanserar upp syrorna. Trots att charmfaktorn är hög så bjuds det även på viss struktur i detta raka, rena och fräscha vin som med sin personlighet och njutningsfaktor gör sig förträffligt i alla dess sammanhang.

Men bäst är det kanske ändå till ostron, musslor, havskräftor och hummer då druvan har den förträffliga egenskapen att neutralisera sälta och jod i blötdjur och skaldjur. Att vi befinner oss i en månad innehållandes bokstaven R innebär ju dessutom att de bästa skaldjurens tid är här!

89 poäng / Livets Goda

2017 Picpoul de Pinet
Nr 79175 (750 ml), 109 kr
Languedoc-Roussillon, Frankrike

Vinet kan man beställa via Systembolaget här >>


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018
Artikelarkivet