Hem Vinvärlden Piedrasassi övertygar med syrah

Piedrasassi övertygar med syrah

av Livets Goda

Just Piedrasassi är en intressant firma, den liksom Sandhi Wines, Domaine de la Côte och ett par dussin små hantverksfirmor inhysta i det lagerhusområde i Lompoc i västra Santa Rita Hills som populärt brukar kallas The Ghetto. Sashi började sitt yrkesliv som kock, men flyttade 1996 till Kalifornien för att lära sig vin hos Adam Tolmach på Ojai Vineyards, där han blev kvar i fem år. Därefter har han blivit alltmer omtalad för sin känsla och skicklighet som vinmakare och de nu tio år långa samarbetet han har haft med den berömda sommelieren Rajat Parr har varit en faktor i att hans namn idag omtalas med största respekt. Den viktigaste faktorn är dock de utsökta viner han gör. För Piedrasassi, som Sashi grundade 2003 och som han drev tillsammans med en god vän fram till 2008 (därefter helt i egen regi), köper han alla druvor från ett par vingårdar runt om i framför allt Santa Barbara County. En vingård ligger utanför detta område, den 1.20 hektar lilla Rim Rock Vineyard som idag ger firmans kanske mest imponerande vin. Den ligger ute vid Nipomo Beach vid kusten i San Luis Obispo, precis norr om Santa Barbara County. ”Det är en gammal vingård, den planterades med chardonnay för omkring 30 år sedan, men ympades om till syrah i början av 2000-talet”, berättar Sashi och har all anledning att vara nöjd med det. Om han förr om åren gjorde viner i kraftigare stil, vilket var på modet då, är Sashi en av de vinmakare som i allt större utsträckning har sökt sig till kallare vingårdar för att göra viner med större finess och lägre alkoholhalt. ”Det här är den kallaste vingården jag arbetar med”, säger Sashi entusiastiskt och häller upp sin första årgång av vingårdsspecifikt vin härifrån. Denna 2010 Syrah Rim Rock (94-95 LGP) är ett minst sagt imponerande vin som klockar in på 13.2 procent alkohol men ändå bjuder på en massiv mörk björnbärs- och plommonfrukt med komplexa inslag av både färskt välhängt och torkat kött, krossad peppar och blommor. ”Det här var vändpunkten för mig, det var en stor upplevelse att lyckas göra ett vin som det här, jag lärde mig otroligt mycket av odlingen och framställningen av det och vi bestämde oss för att inte sälja vinet utan spara det för riktigt speciella tillfällen framöver”, säger Sashi och brister ut i ett varmt skratt. Mer än 40 lådor blev det heller inte detta första år. Vi jämför med ett par årgångar av hans tidigare syrahviner, från 2004 och 2005, för att tydligt notera den ändrade inriktningen. De tidigare årgångarna är förvisso välgjorda och goda, men de har en mycket sötare och mer koncentrerad frukt och har inte alls samma finess, fräschör och komplexitet som de senare. ”Så fort man odlar mer klokt, skördar tidigare och kan använda sig av hela druvklasar med stjälkarna ökar komplexiteten markant”, säger han. Hans syrahviner vinifieras numera regelmässigt i hela klasar och det är en av flera viktiga faktorer till den emellanåt enastående parfymen i vinerna. Den svala årgången 2011, då stjälkarna inte riktigt nådde full mognad, gjorde han emellertid ett mycket tidskrävande och dyrbart arbete med just det här vinet, istället för att vinifiera druvklasarna hela lät han och ett antal medarbetare under ett par dagar helt manuellt klippa loss druvorna, en efter en, från den grova mittstjälken i varje klase. ”Det var ett idiotiskt omfattande arbete som gav ett vin av fantastisk kvalitet”, säger Sashi och hans assisterande vinmakare minns med skräckblandad förtjusning hur det var att göra vinet. Vinet 2011 Syrah Rim Rock (93 LGP) är riktigt läckert och har en nästan medicinsk kryddighet och violblommig arom i den mörka bärfrukten, men det är framför allt ett svalt och stramt vin som egentligen lika väl hade kunnat komma från norra Rhône. Det är troligen så som vinet kommer att utvecklas också, med låt säga fem till tio år i flaska. Den senaste buteljeringen är 2012 Syrah Rim Rock (94-95 LGP), som bjuder på en mörk på gränsen till opak purpurfärg, en större kropp och mer rejäl struktur än vinet från 2011, men egentligen samma typ av doft och smak som denna, men lite mer av precis allt. Det här är också ett absolut enastående läckert vin! Med 2012 kom Sashi också att introducera två nya syrahviner, med 2012 Syrah John Sebastiani Vineyard (93 LGP) som ett mycket lovande vin. Den här vingården ligger på precis vid den östra utkanten av Santa Rita Hills där klimatet är varmare än i själva Santa Rita Hills, men tillräckligt svalt för att vara en exceptionell växtplats för syrah. Den lilla lott som Sashi köper druvor från ligger allra högst upp i vingården, på cirka 300 meters höjd. ”Jag var väldigt involverad i arbetet när vingården planterades 2008, vi valde sticklingar från John Alban i Edna Valley och planterade dem faktiskt på egna rötter”, säger Sashi och betonar att han inte ser någon större risk för angrepp av vinlusen just här. Sashi lät 75 procent av druvklasarna vara intakta under jäsningen den här årgången och till skillnad från de andra vinerna noterar man faktiskt en svagt gräsig (men angenäm) örtighet i den mörka och rätt köttiga doften. En detalj som vittnar om vingårdens kvalitet och yrkesskickligheten hos Sashi är att tanninerna är väldigt fint polerade och integrerade i vinets kropp. Ett annat vin som gjordes första gången är 2012 Syrah Santa Marin(92-93 LGP), också det ett mörkt och djupt fruktigt vin med god kropp, läcker krydda med måttlig alkohol (13 procent) och en fint stenig mineralitet. ”Det här är en riktigt fin vingård i ett läge som inte alls är lika känt som Santa Rita Hills, men potentialen är stor och jag har stora förväntningar på framtiden”, säger Sashi. Då vingården har sandjord är Sashi mer försiktig med stjälkar, då dessa kan ge en lite för grön ton just från sandiga jordar. I den här första årgången har Sashi nöjt sig med 25 procent hela druvklasar. Huruvida något av de här småskaligt tillverkade och strikt allokerade vinerna når Sverige, en marknad som Sashi Moorman är påtagligt förtjust i, är i skrivande stund oklart. En sak som däremot är säker är att de andra syrahvinerna från Piedrasassi har vunnit både komplexitet och finess på det ambitiösa utvecklingsarbete som Sashi Moorman och hans vinmakare har lagt ner de senaste åren. Det finns således all anledning i världen att även lära känna dessa viner. Piedrasassi importeras i Sverige av Vinopia, www.vinopia.se

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING