Piemontenyheter: Gianfranco Bovio nu i Sverige

Niklas Jörgensen 3 Sep, 2018
Vin Kanske mer kända som restauratörer, familjen Bovio som idag driver Ristorante Bovio och som med sitt pampiga läge erbjuder besökare en svårslagen vy över vinmarkerna i La Morra. Men redan under 70-talet började andra generationen Bovio, Gianfranco, att restaurera faderns lilla vinegendom och drog in ett par kända namn, Federico Curtaz exempelvis, som var många år hos Gaja. Och idag , när egendomen successivt växt så är det den tredje generationen Bovio som tar det hela vidare till nästa nivå. Med viner som nu också nått Sverige.

Från att blott ha varit ett par hektar stort under 1970-talet så är Bovio idag drygt 10 hektar och man har bland annat ägor i cru-lägena Arborina och Gattera. Stilen får betraktas som relativt traditionell även om vinmakandet har en försiktig modern touch över sig också där den nya generationen söker sin stil. Fast större botti är den vanligaste lagringsformen hos Bovio och det märks i vinerna som pratar en hel del ursprung. Livets Goda fick möjligheten att prova en trilogi viner som släpptes i beställningssortimentet förra veckan och nedan finner du panelens intryck. Samtliga är blindprovade.

2017 Dolcetto d'Alba Dabbene (artikel 76172 BS, 189 kr)

För den som går igång på livliga viner där primärfrukten är påtaglig men ändå erbjuder mer än bara bär så är Bovios 2017 dolcetto d'Alba ett strålande val. Dabbene, vilket kanske bäst översätts till respektabel, är ett purungt vin från olika lägen i La Morra samt Montelupo Albese. Ståltanksjäst och lagrad. Här är det full fart på skogsbären som är skönt bångstyriga men får uppbackning av en rökig stenmineralitet, mörka körsbär och örter. Likaså i gommen så har vi gott om körsbär, vinbär, hallon och blåbär samtidigt som det finns struktur i ynglingen. Tanninerna är visserligen relativt försiktiga även om de är där, men syra och frukten skänker den nödvändiga skärpan som ger vinet visst djup. En dolcetto man blir glad av. 89 LGP

2016 Langhe Nebbiolo Firagnetti (artikel 72236 BS, 220 kr)

Återigen en ytterst seriös Langhe som visar vad vi kommer kunna förvänta oss av 2016. Frukten till Firagnetti hämtas från vingårdar i La Morra och innen de får ett år i större ekliggare så har musten med skalkontakt uppåt 10 dagar.

Här bjuds det körsbär med mandeldroppar, ett stänk läder, kryddighet och nypon. Ännu fruktdrivet i doften men med en skönt djup som lär växa med viss lagring. Spänstig nebbiolo detta och med fina mogna men rikliga tanniner, närvarande syra och mer elegant svarvad frukt även om den också är relativt solmogen. Viss ungdomlig beska som lär lägga sig med kortare lagring. Ett vin som nog kan tas för en lättare Barbaresco. 91 LGP

2014 Barolo (artikel 74395 BS, 390 kr)

Jaha, då var vi där igen. 2014 och Barolo. Bovios Barolo uppvisar skönt fuktiga nyanser med läder, tobak, sandelträ, kryddor och viol som backar upp den rena plommon- och nyponfrukten. Ganska elegant med andra ord. Kanske den extra skjutsen ligger i att man blandat i sina två cru-lägen Arborina och Gattera som får göra läget Rocchettevino sällskap här? Likaså smakmässigt så finns det här en hel del att hämta med fin balans mellan frukt, syra och tanniner som inte alls är elaka utan snarare silkiga - om man u kan säga så om nebbiolotanniner. Krydigheten dyker även upp i smaken och även den smålyxiga sandelträkänslan. Violpastill, plommonskal, söt lakrits och körsbär kompletterar tillsammans med mylla. Superb 2014 som drickes medan det väntas på 2013! 92 LGP

Importör i Sverige: O.Wines and Spirits AB


4 anledningar till att skaffa Premium

Vin Livets Godas digitala Premiumtjänst är en perfekt partner för dig…
12 Aug, 2019

Tjoget - en av världens 50 bästa barer för fjärde året i rad

Whisky och Bourbon För fjärde året i rad har Tjoget placerat sig på…
4 Oct, 2019
Artikelarkivet